В края на миналата година, след вълна от новини, които сочеха спад в търсенето на електромобилите на Tesla, главният изпълнителен директор Илон Мъск продаде акции на компанията за почти 3,6 млрд. долара.

На 2 януари Tesla обяви, че доставките ѝ за четвъртото тримесечие са били значително под последната прогноза, направена от анализаторите на компанията за инвеститорите. Тази новина доведе до рязък спад на цената на акциите на Tesla при отварянето на пазарите на следващия ден, съобщава The Wall Street Journal и задава въпроса: „Знаел ли е Мъск, че бизнесът се е забавил, когато е продал акциите си?“, тъй като производителят на електромобили не беше обновявал прогнозите си, насочени към инвеститорите, два месеца.

Според Джеймс Кокс, професор по право на ценните книжа в Duke University, „това би трябвало да представлява голям интерес за Комисията по ценни книжа и борси на САЩ (SEC)". По думите му въпросът тук е какво е знаел Мъск и какво е очаквал пазарът към онзи момент.

Колко далеч ще стигне Илон Мъск, за да спаси Twitter за сметка на Tesla?Източването на пари за подкрепа на Twitter е противоречива стратегия, но няма да влоши значително финансовото ѝ състояние. Бъдещият просперитет на Tesla обаче е по-малко сигурен

В периода 12-14 декември той е продал близо 22 млн. акции на средна цена от около 163 долара за акция. Когато борсите затвориха на 3 януари, цените на компанията се търгуват на малко над 108 долара. По друг начин казано, ако Мъск беше продал своите ценни книжа към тази дата, щеше да получи с около 1,2 млрд. долара по-малко, посочва Bloomberg.

Оттогава цената на акциите на лидера на пазара на електромобили възстановиха част от спада си и достигнаха до около 127 долара, но това не променя факта, че по принцип правилата на SEC забраняват на вътрешни лица да търгуват с ценни книжа на своите компании, когато са запознати с непублична информация.

Но изключенията, разбира се, са многобройни. Служителите и директорите могат да извършват подобни действия, когато купуват или продават акции по предварително изготвен график, известен като план 10b5-1. Мъск много пъти досега се е възползвал от тази възможност, но във формуляра си за оповестяване, който е подал към SEC за последните сделки, той не е посочил използване на план 10b5-1.

След пика на акциите на Tesla през ноември 2021 г. Мъск е продал акции на компанията за повече от 39 млрд. долара, включително почти 23 млрд. долара миналата година, отчасти за да финансира покупката на Twitter за 44 млрд. долара. Декемврийските продажби възлизат на 37% от общия обем на продадени акции през 2022 г., според данни на Refinitiv, но само на 16% от общата сума в долари, което отразява резкия спад на акциите на Tesla през миналата година - 65%, посочва Bloomberg.

От „умен“ до „ненормален“ – какво мислят съдебните заседатели за Мъск?Ако те подкрепят иска на акционерите на Tesla, милиардерът ще трябва да се раздели със сериозна сума за обезщетения

Независимо дали в средата на декември Мъск е бил наясно, че прогнозните доставки ще се окажат значително повече от реалните, знаци за подобно развитие не липсват към края на миналата година. На 24 октомври се появява новина, че Tesla сваля цените в Китай, а на 1 декември става ясно, че компанията предприема подобни мерки и по отношение на САЩ и Европа.

На 5 декември Bloomberg News съобщава, че Tesla планира да намали производството си в Китай, а три дни по-късно - че планира съкращения в завода си в Шанхай. На 22 декември, осем дни след последната продажба на акции от страна на Мъск, става ясно, че Tesla намалява допълнително цените за САЩ и стартира нова промоционална програма за зареждане на своите електромобили. Всичко това, смятат анализаторите, са ясни знаци за развитието на компанията.

На 19 октомври производителят на електромобили, припомня още WSJ, дава насоки за инвеститорите, според които се очаква годишният ръст на доставките през 2022 г. да бъде "малко под 50%". Медията изчислява, че 45% ръст на годишните доставки би възлизал на почти 449 000 за четвъртото тримесечие, но на 2 януари, средната оценка на анализаторите, анкетирани от Bloomberg, достига 420 760 автомобила. В крайна сметка Tesla не успя да покрие дори тези занижени очаквания и отчете едва 405 278 доставени електромобила.

Акциите на Tesla в края на 2022 г. оправдават песимизма на инвеститоритеИнвеститорите се притесняват кои са приоритетите на Илон Мъск

Дали спадът в ръста на продажбите е бил отразен във вътрешните данни на компанията към средата на декември и дали Мъск ги е имал предвид, когато е продавал акциите си, е от изключително значение за случая, посочва WSJ.

"Подозрително ли е това? Да. Напълно възможно ли е да има и други обяснения? Разбира се. Но именно в това се състои процесът на правоприлагане", казва Доналд Лангвоорт, професор по право на ценните книжа в Georgetown University.

Още повече, че Мъск и SEC са в конфликт от години. През 2018 г. бизнесменът и Tesla се съгласиха да платят по 20 млн. долара за уреждане на съдебно дело, заведено от Комисията по ценните книжа и фондовите борси във връзка с туит, в който той обяви, че има "осигурено финансиране", за да превърне Tesla в частна компания.