Tesla е подложена на критики от германския профсъюз IG Metall и политици заради обвинения от страна на работниците в завода в Бранденбург, че им се налага неразумно работно време, както и че работната среда ги кара да изпитват страх да изразяват позициите си, съобщи Reuters. Вече има и призиви за разследване на автомобилния производител.

На годишната си пресконференция IG Metall, която има офис близо до завода и редовен контакт с персонала, каза, че все по-голям брой служили съобщават за по-дълго работно и по-малко свободно време.

Работниците все повече се страхуват да обсъждат открито условията си на труд заради споразумение за неразпространяване на информация, което е трябвало да подпишат заедно с трудовите си договори, допълват от IG Metall.

Опасенията се изострят заради нова обява за работа, публикувана на кариерния сайт на Tesla, в която се търси Следовател по вътрешната сигурност (Security Intelligence Investigator), който ще работи в партньорство с правния екип и отдел "Човешки ресурси", за да "събира информация както в рамките на Tesla, така и извън стените на компанията с цел защита от заплахи".

Липса на кадри притиска берлинския хъб на Tesla до стената Досега компанията е успяла да наеме само 7000 души от планираните 12 000 за гигафабриката си в Берлин

„Хората започнаха работа в Tesla с голям ентусиазъм за проекта, но с течение на времето този ентусиазъм избледнява“, казват в изявление от IG Metall Berlin-Brandenburg-Sachsen.

„Tesla не прави достатъчно, за да подобри условията на труд и оставя твърде малко време за отдих, семейство и възстановяване.“

Германското бизнес издание Handelsblatt съобщи, че местни политици от лявоцентристката SPD до дясноцентристката CDU са изразили загриженост относно обвиненията, призовавайки за разследване.

„Правителството на провинция Бранденбург трябва да наложи безопасността на труда чрез строг контрол в Tesla“, казва Кристиан Баумлер от Християндемократите (CDU) пред Handelsblatt.


Revolut променя изцяло „лошата“ си корпоративна култураНа служителите на компанията ще бъде обявено, че те трябва да бъдат

Tesla в Китай също е поискала от някои служители да подпишат споразумения за конфиденциалност, според източници на Reuters. Агенцията е открила няколко души в LinkedIn на позицията „Следовател по вътрешната сигурност“, работещи за Tesla в Остин, Сан Франциско и Шанхай.