Tesla (TSLA.O) намали цените на своите електрически превозни средства в Съединените щати и Европа с цели 20%, разширявайки стратегията си за агресивни отстъпки, след като не успя да изпълни прогнозите на Уолстрийт за доставки през 2022 г., предаде Reuters.

Ходът, който доведе до спад от 4,5% на акциите на Tesla в американската търговия преди отварянето на пазара, идва след като главният изпълнителен директор Илон Мъск предупреди, че перспективата за рецесия и по-високите лихвени проценти могат да доведат до понижаване на цените, за да се поддържа ръстът на продажбите за сметка на печалбата.

По-ниските цени на основните пазари на Tesla отбелязват обрат в стратегията, която автомобилният производител следваше през по-голямата част от 2021 г. и 2022 г., когато поръчките на нови превозни средства надвишиха предлагането. Миналата година Мъск призна, че цените са станали "смущаващо високи" и могат да навредят на търсенето.

Няколко рекорда не помогнаха на Tesla да изпълни плана си за 2022Компанията обяви годишен рекорд от 1,3 млн. доставени автомобила, но и това не успя да отговори на предварително поетите ангажименти

Според изчисления на Reuters в САЩ намаленията на цените на Model 3 Model Y варира между 6% и 20%.

Базовата версия Model Y сега струва 52 990 долара, спрямо предишната цена от 65 990 долара.

Спадът се отчита преди федералния данъчен кредит от 7500 долара, който влезе в сила за много модели електрически превозни средства в началото на януари.

За американските купувачи новата цена на Model Y за дълги разстояния, комбинирана със субсидията, възлиза на отстъпка от 31%, допълва Reuters.

В САЩ Tesla също така намали цените на своя луксозен кросоувър SUV Model X и седана Model S.

Отстъпките от $7500 за два модела на Tesla са знак за спад в търсенето Производителят на електрически автомобили предложи необичайни оферти до края на годината за два от най-продаваните си модела

Говорител на Tesla Германия потвърди намаленията на цените на най-големия европейски пазар, допълва Reuters.

В Германия са намалени цените на Model 3 и Model Y с между 1% и почти 17% в зависимост от конфигурацията. По-ниски са и цените в Австрия, Швейцария и Франция.

Във Франция клиентите, купуващи Model 3 за 44 990 евро, сега ще получат допълнително намаление на цената чрез правителствена субсидия от 5 000 евро.

Подобен ход наистина би трябвало да увеличи обемите на Tesla за 2023 г., туитна Гари Блек, инвеститор в Tesla.

Някои потребители във фен форумите на Tesla обаче се оплакват, че намаленията на цените поставят в неравностойно положение тези, които наскоро са си купили автомобил, защото ако решат да го продадат, стойността му ще е по-ниска, коментира Reuters.

Китайска компания свали Tesla от трона на алтернативната мобилностНа сметката на компанията отиват повече от 1/3 от 6,4 милиона така наречени

В Китай, където Tesla намали цените миналата седмица с от 6% до 13,5 на сто, собствениците протестираха в центровете за доставка, призовавайки за компенсации.

В същото време анализаторите заявиха, че намаляването на цените в Китай ще повиши търсенето и ще засили натиска върху конкурентите на Tesla на китайския пазар, сред които BYD, да последват примера ѝ и това да се превърне в ценова война.

За 2021 г. САЩ и Китай взети заедно са представлявали около 75% от продажбите на Tesla, въпреки че те нарастват и в Европа, където заводът в Берлин увеличава производството.

Model 3 на Tesla е най-продаваният електрически автомобил в Германия миналия месец, следван от Model Y, побеждавайки изцяло електрическия ID.4 на Volkswagen, допълва Reuters. Volkswagen наскоро повиши цената на ID.3, поставяйки го наравно с вече намаления Model 3.