Илон Мъск подобри световния рекорд за най-голяма загуба на лично богатство в историята, според доклад на Световните рекорди на Гинес.

Технологичният милиардер е загубил приблизително 182 милиарда долара от ноември 2021 г., въпреки че други източници предполагат, че загубата да е по-близо до 200 милиарда долара, се казва в доклада.

„Нетното състояние на Мъск спада от пика си от 320 милиарда долара през 2021 г. до 138 милиарда долара към януари 2023 г., до голяма степен поради лошото представяне на акциите на Tesla“, се казва в съобщението на сайта guinnessworldrecords, в което се цитират данни на Forbes.

Въпреки че докладът признава, че точната цифра е „почти невъзможна за установяване“, той отбелязва, че общите загуби на Мъск „далеч надхвърлят“ предишния рекорд от 58,6 милиарда долара, поставен от японския технологичен инвеститор Масайоши Сон през 2000 г.


Най-богатите технологични лидери са загубили близо половин трилион долара Загубата е по-голяма от пазарната стойност на всички компании от индекса S&P 500 с изключение на седем През декември шефът на Tesla загуби позицията си на най-богатия човек в света от Бернар Арно, главен изпълнителен директор на френския конгломерат за луксозни стоки LVMH.

Изчисленията на Forbes към 12 януари определят нетното богатство на Арно на 203,7 милиарда долара, а това на Мъск - на 146,5 милиарда долара.

По-голямата част от състоянието на Мъск е свързано с акциите на Tesla, чиято стойност се срина с 65% през 2022 г., се казва в доклада.

Спадът се ускори през октомври, след като Мъск купи Twitter за приблизително 44 милиарда долара.


Акциите на Tesla в края на 2022 г. оправдават песимизма на инвеститоритеИнвеститорите се притесняват кои са приоритетите на Илон Мъск

Когато пазарите затвориха на 30 декември 2022 г., Мъск туитна: „Дългосрочните основи са изключително силни. Краткосрочната пазарна лудост е непредвидима.“