Бернар Арно, най-богатият човек в света, назначи дъщеря си за шеф на Dior.

45-годишната Делфин Арно, която беше изпълнителен вицепрезидент на Louis Vuitton от 2013 г., ще встъпи в длъжността главен изпълнителен директор и председател на Christian Dior Couture от 1 февруари, съобщи компанията майка LVMH, предаде Business Insider.

Нейният 73-годишен баща, който е съосновател на луксозния конгломерат LVMH Moët Hennessy – Louis Vuitton през 1987 г. и негов президент, притежава редица световноизвестни марки като Marc Jacobs, Givenchy, Moët & Chandon, Fenty Beauty и Tiffany & Co.

В Louis Vuitton, най-голямата марка на LVMH, Делфин отговаряше за дейностите, свързани с продуктите. Преди това е работила в Dior като негов заместник управляващ директор от 2001 до 2013 г. Тя заменя Пиетро Бекари, който се премества да управлява Louis Vuitton.

Bloomberg оценява богатството на Арно на 178 млрд. долара, което го прави най-богатият човек на планетата. Неговото състояние е с около 50 милиарда повече от това на Илон Мъск, главният изпълнителен директор на Tesla и SpaceX.

Бернар Арно вече е най-богатият човек в света. Как стигна до върха?Бернар Арно е френски бизнесмен, известен най-вече като председател и главен изпълнителен директор на френския конгломерат LVMH, най-голямата компания за луксозни продукти в света

Четиримата братя на Делфин Арно също работят в LVMH и неговите марки. Антоан е главен изпълнителен директор на Christian Dior SE, холдинговата компания , която семейството използва, за да контролира LVMH. Александър е изпълнителен вицепрезидент на Tiffany & Co, Фредерик е главен изпълнителен директор на Tag Heuer, а Жан е директор на отдела за развитие и маркетинг на часовници в Louis Vuitton. И Антоан, и Делфин участват в борда на директорите на LVMH.

Защо всички говорят за Да си дете на носител на „Оскар“ е и жило, и мед

„Назначаването на Делфин Арно е още един крайъгълен камък в нейната кариера в модата и кожените изделия – първо в Christian Dior, а след това и в Louis Vuitton през последното десетилетие, където тя беше номер две с отговорност за всички Maison's продуктови дейности“, отбеляза Бернар Арно в изявление по повод назначението. Той подчерта, че под нейното ръководство продуктите на Louis Vuitton са станали още по-желани от аудиторията и марката редовно е поставяла рекорди в продажбите. „Нейната проницателност и богат пит ще бъдат решаващи активи в развитие на Christian Dior“, уверен е Арно.

LVMH отчете 56,5 млрд. долара приходи за деветте месеца на 2022 г. Акциите на листната в Париж група се търгуваха с 1,6% по-високо в сряда, вследствие на което пазарната оценка на компанията достигна до 386 млрд. евро (414 млрд. долара).„Планирането на наследяването на стратегически позиции е допринесло за успеха на ключовите марки на LVMH през последните 20 години, следователно този ход е значим”, заяви анализаторът на Citi Томас Шове пред Reuters.