През септември акаунтът @laviodebernard в Twitter (Самолетът на Бернар), който проследява частния самолет, собственост на Бернар Арно - един от най-богатите хора на планетата и най-богатият французин - съобщи, че машината на милиардера е изчезнала от регистрите на авиокомпаниите във Франция, считано от 1 септември тази година, пише Well.

Тогава мнозина се запитаха - къде е Арно и защо се пази тишина.

Тези въпроси скоро намериха своя отговор. В последния епизод на подкаст, собственост на LVMH (френска транснационална компания, известна като производител на луксозни стоки с търговските марки Louis Vuitton, Givenchy, Guerlain, Chaumet, Moët & Chandon, Hennessy и др.), стана ясно, че самолетът е трябвало да бъде продаден.

Сега никой не знае докъде летя, защото използвам частни самолети под наем“, каза Бернар Арно.

Информацията бе потвърдена от сина на Арно - Антоан, който е член на борда на LVMH. Частният самолет е бил продаден това лято, тъй като позицията му е разкривала твърде много на конкурентите.

Милиардери под прицела на Twitter

В думите на Антоан Арно има истина, но мнозина подозират, че причината за раздялата е друга. През последните месеци потребителите в Twitter започнаха да следят изкъсо частните самолети, критикувайки огромното количество емисии въглероден диоксид, които се генерират в атмосферата. Сред имената на собствениците им се появи и това на френския милиардер.

Наскоро администраторите на Twitter акаунта "I Fly Bernard" изчислиха например, че полетите на френските милиардери само през септември са били с продължителност общо 48 часа и са генерирали 203 тона въглероден диоксид.

Как милиардер накара тийнейджър да спре да следи частния му самолет?Ако искате Джак Суини да спре да следи публично частния ви самолет в Twitter, вземете пример от милиардера Марк Кюбан

Авторите на профила обърнаха внимание и на пътуването на Франсоа-Анри Пино на 18 септември. Милиардерът и ръководител на модния концерн Kering трябваше да се придвижи на борда на самолета си от Венеция до Париж, да се върне същия ден обратно във Венеция и след това да лети отново за Париж.

Малцина обаче могат да се мерят с футболиста Лео Меси и неговите пътувания със собствения му частен самолет. Само през юни, юли и август тази година аржентинската звезда е била на борда му 52 пъти, което в емисии се равнява на над 1,5 хиляди тона въглероден оксид в атмосферата. За сравнение един обикновен човек би генерирал толкова емисии с полети за срок от 150 години.

Освен Меси и Арно, под прицел са в Twitter @CelebJets са редица американски знаменитости, сред които Ким Кардашиян, Кайли Дженър, Тейлър Суифт, Джей Зи и Марк Уолбърг.