Илон Мъск за първи път е начело на класацията на най-богатите хора в света на списание Forbes.

Технологичният милиардер изпреварва основателя на Amazon Джеф Безос, който от четири години неизменно е най-състоятелният човек на планетата.

Към днешна дата състоянието на Мъск се оценява на 219 млрд. долара, сочат данни на Forbes.

В челната тройка влиза и най-богатият европеец - французина Бернар Арно, който е президент на LVMH (Louis Vuitton Moet Hennessy). Състоянията на Безос се оценява на 171 млрд. долара, а това на Арно - на 158 млрд. долара.

Основателят на Microsoft Бил Гейтс (129 млрд. долара) и изпълнителният директор на Berkshire Hathaway Уорън Бъфет (118 млрд. долара) оформят челната петорка.

34-ата годишна класация на най-богатите хора в света на списание Forbes сочи, че общото състояние на милиардерите за годината е намаляло с 400 млрд. долара - до 12.7 трилиона долара. Броят им пък е паднал с 87 - до 2 668 души.

Най-драматичният спад се наблюдава в Русия (след инвазията на Владимир Путин в Украйна), където има 34 милиардери по-малко, в сравнение с миналата година. В Китай правителствените репресии срещу технологиите компании доведоха до 87 мириардери по-малко.

Въпреки войната, пандемията и мудните пазари, данните на Forbes сочат, че повече от 1 000 милиардери са по-богати, отколкото преди година. На богаташкия небосклон са се появили нови 236 милиардери през последната година – включително първите от Барбадос, България, Естония и Уругвай.

Новите милиардери от България градят богатствата си от десетилетия. Започвайки в хаотичната посткомунистическа ера от 90-те години на миналия век, братята Георги и Кирил Домусчиеви (с по 2 млрд. долара състояние всеки) основават инвестиционен конгломерат, който днес обхваща компании в областта на ветеринарната фармакология, корабоплаването, недвижимите имоти и футбола, разказва Forbes.

Братята започват да инвестират през 2000 г., когато купуват 54% от частично държавната ветеринарна компания Biovet, която впоследствие трансформират в Huvepharma - шестата по големина компания за животинско здравеопазване в света с операции, простиращи се от Линкълн, Небраска, до Северозападна Италия.

Братя Домусчиеви се наредиха до Риана и Ким КардашиянЕто и част от най-новите милиардери по света

Другите им притежания варират от фирмата за превоз на насипни товари Navibulgar до Лудогорец, който се превърна в най-успешния футболен отбор на страната под ръковоството им, уточнява изданието.

САЩ все още е начело в света със 735 милиардери с богатство на обща стойност 4.7 трилиона долара. Китай (включително Макао и Хонконг) остава номер две с 607 милиардери с притежания за 2.3 трилиона долара.

Ето и топ 10 на най-богатите хора в света за 2022 г.:

1. Илон Мъск (Tesla) - 219 млрд. долара

2. Джеф Безос (Amazon) - 171 млрд. долара

3. Бернард Арно (LVMH) - 158 млрд. долара

4. Бил Гейтс (Microsoft) - 129 млрд. долара

5. Уорън Бъфет (Berkshire Hathaway) - 118 млрд. долара

6. Лари Пейдж (Alphabet) - 111 млрд. долара

7. Сергей Брин (Alphabet) - 107 млрд. долара

8. Лари Елисън (Oracle) - 106 млрд. долара

9. Стив Балмър (Microsoft) - 91.4 млрд. долара

10. Мукеш Амбани (Reliance Insustries) - 90.7 млрд. долара