Все повече богати китайци се притесняват да държат парите си в своята родина, а някои ги прехвърлят в Сингапур, който виждат като по-сигурно убежище, пише CNN.

Масовите улични протести през 2019 г. разстроиха икономиката на Хонконг, а заможните китайци потърсиха алтернативни места за съхранение на богатството си.

Сингапур се оказва привлекателна дестинация заради голямата китайско-говоряща общност, както и заради факта, че - за разлика от много други страни, там няма данък върху богатството.

Тази тенденция се активизира през последната година след засилващия се натиск на Пекин върху образователната индустрия и налагането на принципите на „общия просперитет“ – умерено богатство за всички, а не само за малцина.

В Сингапур има много компании за управление на капитал, които помагат на богатите китайци да преместят активите си в града-държава.

Повечето от тях са частни фирми, които се занимават с управление на инвестициите и богатствата на заможните китайски семейства. В Сингапур създаването на подобен семеен офис обикновено изисква притежанието на активи на стойност поне 5 млн. долара.

През последните 12 месеца запитванията за създаване на семейни офиси за управление на активи в Сингапур са се удвоили, твърдят от фирмата за счетоводни и корпоративни услуги Jenga. Според основателката на компанията Ирис Сю по-голямата част от запитванията идват от хора от Китай или китайски емигранти.

Около 50 нейни клиенти са отворили семейни офиси в Сингапур, като всеки от тях е с поне 10 милиона долара активи.

Бързият икономически растеж в Китай създаде стотици милиардери само за няколко десетилетия. През последната година редиците им също се увеличават, според данните на Forbes.

Може ли войната в Украйна да повлияе на отношенията между Запада и Китай?Дали в тази война ще има победители е все още рано да се каже, но в източната част на Азия Китай вече претегля своите възможности

Общият брой на милиардерите в Китай вече е 626, което поставя страната на второ място след Съединените щати, където са базирани 724 милиардери.

Строгият капиталов контрол в континентален Китай, където има наложен официален лимит за прехвърляне на до 50 000 долара в чуждестранна валута годишно, ограничава способността на тези милиардери да прехвърлят пари от страната.

Много милиардери по света използват семейните офиси, за да управляват богатството си. Част от привлекателността на Сингапур се дължи и на местоположението му, което осигурява на инвеститорите близост до други инвестиционни възможности в Азия.

От края на 2020 г. основателят на Bridgewater Рей Далио и съоснователят на Google Сергей Брин отвориха собствени семейни офиси в Сингапур, за да се възползват от атрактивната данъчна политика.

Войната между Русия и Украйна увеличи несигурността за китайските граждани, които искат да отворят семейни офиси в Сингапур.

Китай заяви, че е против санкциите, наложени на Москва, и отказа да определи атаката на Русия като инвазия. Държавните медии в Поднебесната империя често обвиняват САЩ за конфликта.

За разлика от опита на Китай да заеме неутрална позиция по отношение на войната, Сингапур се присъедини към САЩ и ЕС при налагането на санкции срещу Русия по-рано този месец, като замрази банковите сметки на санкционираните руски физически и юридически лица.