Двадесет и двамата най-богати руснаци изгубиха общо 39 млрд. долара за по-малко от 24 часа, след като тяхната държава нападна Украйна, показва индексът на милиардерите на Bloomberg.

Част от тяхното състояние беше изтрита, след като основният индекс на московската борса MOEX се срина и затвори с понижение от 33%.

Руските милиардери изгубиха повече пари вчера, отколкото бяха изгубили от началото на годината до сряда, според Bloomberg.

Най-големият губещ е Вагит Алекперов, председател на Лукойл, чието състояние намаля с една трета за ден, след като цената на акциите на петролната компания падна с 32%. Богатството на Алекперов в момента се оценява на 13 млрд. долара, в сравнение с 19.2 млрд. долара преди това.

Владимир Потанин, който е най-богатият човек в Русия (никой обаче не знае колко богат точно е президентът Владимир Путин), изгуби 3 млрд. долара, след като акциите на Норилск Никел, на която той е президент, се обезцениха с 26%.

Може ли САЩ да ограничи достъпа на Русия до нови технологии?Ако Русия нахлуе с още сили на територията на Украйна, администрацията на Байдън може да я лиши от широк спектър високотехнологични американски и чуждестранни стоки

Положението за най-богатите хора в Русия може да се влоши със засилването на санкциите на Запада. Във вторник САЩ наложи санкции срещу руски олигарси и техните семейства. Вчера президентът Джо Байдън обяви нови санкции.

Великобритания също наложи санкции на пет руски банки и трима души, сред които е и Генади Тимченко, който е в близки отношения с Путин, според Ройтерс. Тимченко е 11-ият най-богат човек в Русия с лично състояние, оценявано на 12.1 млрд. долара, според Bloomberg.

Вторият най-голям губещ вчера е председателят на борда на директорите на стоманодобивната компания Северстал Алексей Мордашов, чието състояние се е свило с 4.2 млрд. долара до 23 млрд. долара.

Владимир Лисин - председател на стоманодобивната компания НЛМК, пък е изгубил 3.9 млрд. долара вчера и вече разполага с 22.4 млрд. долара.