Общото състояние на най-богатите хора в Русия е намаляло с 32 млрд. долара от началото на годината, а ескалацията на конфликта в Украйна се очаква да продължи да унищожава богатството им.

Президентът на САЩ Джо Байдън вчера обяви санкции, насочени към пласирането на международен дълг от страна на Русия, както и срещу някои от най-богатите руснаци.

Байдън също така заяви, че ще изпрати още американски военни в прибалтийските републики.

Генади Тимченко е най-големият губещ сред руските милиардери, като близо една трета от неговото богатство се е изпарило през 2022 г., според индекса на милиардерите на Bloomberg.

Състоянието на 69-годишния Тимченко, който се сближава с руския президент Владимир Путин през 90-те години, в момента се оценява на около 16 млрд. долара, като по-голяма част от него е свързано с дела му в руския производител на природен газ Новатек.

Великобритания заплаши руските олигарси. Идва ли краят на Лондонград?Британското правителство заплаши да предприеме действия спрямо свързани с Кремъл олигарси, които са превърнали Лондон в своя игрална площадка, ако президентът на Русия Владимир Путин разпореди инвазия в Украйна

Богатството на Леонид Микелсон, който също е акционер в Новатек, се е понижило с 6.2 млрд. долара през тази година, докато състоянието на председателя на Лукойл Вагит Алекперов е намаляло с около 3.5 млрд. долара за същия период, след като акциите на енергийната компания поевтиняха с близо 17%.

Общото състояние на 23-мата милиардери в страната в момента възлиза на 343 млрд. долара, според Bloomberg, в сравнение с 375 млрд. долара в края на 2021 г.

Акциите поевтиняха с още тази седмица, след като Путин призна двете сепаратистки републики в Украйна, което накара Германия да спре проекта за газопровода Северен поток 2, а Великобритания наложи санкции на пет руски банки и трима от най-богатите руснаци, в това число и Тимченко.

В списъка с британските санкции е и 65-годишният Борис Ротенберг, както и неговият племенник Игор, чиито семейства успяват да натрупат състояние от компанията за строителство на газопроводи Стройгазмонтаж.