Руска инвазия в Украйна би разтърсила финансовите пазари.

Силно непредвидимото естество на руската заплаха над Украйна вече се отразява на финансовите пазари, без обаче да окаже сериозен ефект върху акциите.

Ако обаче Русия изпрати войниците си от другата страна на границата, това би могло да предизвика сериозно избягване на риска на пазарите и да доведе до поевтиняване на акциите и поскъпване още повече на облигациите.

САЩ планира да наложи сериозни санкции, ако Русия нахлуе в Украйна. Русия, която твърди, че няма подобни намерения, може да навреди на останалата част от света благодарение на контрола си над някои ключови суровини.

Засега на пазарите не е отразено бедствие, но цените на петрола биха скочили, а цените на природния газ в Европа биха нараснали още повече от сега, ако руските войници навлязат в Украйна. Цените на петрола и някои други суровини вече се повишиха, а руски активи пострадаха.

Ако се стигне до инвазия, доларът би могъл да поскъпне, доходността по щатските държавни облигации вероятно ще се понижи, а цените на суровините, в това число на пшеницата и паладия, ще скочат.

“Предстои още един кръг на преговори между САЩ и Русия. Докато разговорите продължават е трудно да си представим, че Русия ще влезе във война,” казва пред CNBC Марк Чандлър, старши пазарен анализатор в Bannockburn Global Forex.

Той отбелязва, че руската рубла, която поевтинява с 2.2% от началото на годината, се представя по-добре от валутите на други развиващи се държави с ръст от 4.1% за последните пет дни. “Тъй като те все още преговарят, пазарите знаят, че не трябва да притесняват в момента,” казва Чандлър. “Пазарите не са толкова загрижени за това, колкото политиците.”

Голям залог

Според Хелима Крофт от RBC обаче вероятността от инвазия може да е по-голяма, отколкото някои пазарни участници очакват. “Дори и да е 50%, това е един наистина голям риск, предвид нещата, които са заложени на карта,” казва тя.

Някои анализатори смятат, че Русия ще избере да не нахлува и вместо това ще предизвика други проблеми в Украйна, като кибервойна или други икономически смущения. Ако обаче Русия нахлуе, САЩ и Великобритания обещаха бързо отмъщение под формата на икономически санкции срещу президента Владимир Путин, руски олигарси, финансовата система и различни индустрии.

“Това, което знам, е, че ако тези танкове пресекат границата, цената на петрола ще скочи до над 100 долара за барел,” казва Крофт. “Със сигурност ще го усетим на пазара на природен газ в Европа. Ще го усетим и на пазара на пшеница, както и на други пазари. Русия не е голям износител само на един продукт.”

Крофт казва, че Русия е най-големият износител на пшеница и заедно с Украйна допринасят за близо 29% от износа на пшеница в света.

“Те не са просто бензиностанция. Те са супермагазин за суровини. Те са огромен производител на метали. Там, където ще заболи най-много, са храните и цените на енергийните продукти,” казва Крофт, допълвайки, че конфликт би довел до още по-голяма инфлация в една вече инфлационна среда.

“Ако не се стигне до инвазия, не говорим за големи сътресения при суровините,” казва тя.

Москва срещу Киев: Трагичната история на украинския конфликтРусия и Украйна са в състояние на конфликт в продължание на осем години

Барт Мелек от TD Securities head прогнозира, че вероятността от инвазия е по-малка от 50% Ако обаче се стигне до такава, според него цените на суровините ще скочат, като същото ще се случи и с инфлацията.

“До голяма степен ще зависи колко сериозни са санкциите,” казва той. Има риск за определени пазари, като този на алуминий, който ще изпита дефицит от около 2.3 млн. тона. Ако изключите предлагането на Русия и от пазара на паладий, определно ще видим как цените на тези суровини достигат до нови върхове.”

Мелек казва, че Русия е и голям производител на никел, а за производството на изкуствени торове е необходим природен газ. Русия също така изнася поташ и ако спре част от износа, това може да доведе до по-високи цени на хранителните продукти, тъй като реколтите ще намалеят.

Руски медии информираха, че страната спира износа на амониев нитрат за два месеца, казва Джон Килдъф от Again Capital. Той отбелязва, че в Северното полукълбо скоро ще дойде време сеитба. “Сега използват това като оръжие,” казва той.

Според Пол Кристофър от Wells Fargo Investment Institute няма голяма вероятност от инвазия. Ако обаче се стигне до такава, според Кристофър, Русия рискува да стигне до напрежения с най-големия си търговски партньор. Путин е против плана на Украйна за присъединяване към НАТО.

“Ако Путин нахлуе в Украйна, то е защото той наистина иска конфликт с НАТО, а пазарите може да се замислят за нова студена война. Въпреки това в руската икономика ще остане една голяма дупка. Те трябва да продават продуктите си на Запада,” казва Кристофър.

Енергията като оръжие

Русия е един от най-големите производители на енергийни продукти в света, като изнася около 5 млн. барела петрол на ден. Тя също така осигурява около една трета от природния газ за Европа, а САЩ отдавна са против зависимостта на Европа от руските енергийни ресурси.

Петролът поскъпва заради напрежението около Украйна напоследък, но предлагането също е ограничено и стана още по-ограничено, след като потребители на природен газ се насочиха към петрола.

Цените на природния газ в Европа скочиха тази зима. Вчера цената на суровината беше на ниво от 25 долара за милион британски топлинни единици (BTU) или над пет пъти повече, в сравнение с цената в САЩ. Цената на газа нарасна заради недостатъчно предлагане и опасения, че напрежението ще ограничи вноса на руски газ. По-рано през зимата обаче цената беше над два пъти по-висока.

На европейския газов пазар обаче се забелязва промяна на тона, според Килдъф, въпреки че напрежението нараства. Той дори отбелязва, че Русия е пуснала повече газ към Стария континент вчера.

От есента Русия изпраща по-малко газ от обикновено към Европа. Континентът започна зимата с прекалено малко запаси. След това студеното време и други проблеми доведоха до скок в цените.

Според IHS Markit усилията за доставка на повече втечнен природен газ към региона от САЩ изглежда оказват ефект.

Според Майкъл Стопард, старши анализатор в IHS Markit, доставките на втечнен природен газ за Европа поставят рекорд през януари от около 250 млн. куб. м на ден, което е с 80% повече от миналата година. Според него товари със суровината са пренасочвани от Азия и Бразилия.

В същото време той твърди, че от Русия към Европа идват по-малки количества, а вносът на руски газ намалява с около 45% през януари.

“Количеството, което дойде по руските газопроводи през януари, беше приблизително същото, като това от американските кораби,” казва Стопард. Според него Катар също е голям доставчик.

“Не очакваме американските санкции да спрат руския газ. По-големият риск, който също е считан за малко вероятен, е дали Русия ще спре да продава газ като отмъщение за наложени санкции в други сфери,” допълни той.