Шънджън изпревари Ню Йорк като града с най-много милиардери в света, затвърждавайки Китай като дом на супербогатите, според най-новата класация на китайския изследователски институт Hurun.

В производствения хъб в Южен Китай живеят 113 милиардери, в сравнение със 110 в Ню Йорк, което го нарежда в топ три на най-предпочитаните от хората със седемцифрени състояния градове за живот.

Първите две места се заемат от Пекин (144) и Шанхай (121).

Челната десетка се допълва от Лондон (101), Хонконг (85), Мумбай (72), Хангжоу (68), Сан Франциско (62) и Москва (58).

Китай е „абсолютният световен лидер, когато става въпрос за милиардери, като в страната живеят повече милиардери, отколкото в следващите три държави в класацията, взети заедно," се посочва в класацията на Нurun за 2022 г.

Общо Китай може да се похвали с 1 133 жители с лично състояние от над 1 млрд. долара, което представлява една трета от установените 3 381 милиардери в 69 държави в световен мащаб.

Бъфет: Търсете работа, която бихте работили, ако нямахте нужда от париКогато главният изпълнителен директор на Berkshire Hathaway Уорън Бъфет разговаря със студенти, той им дава ценен съвет относно тяхната кариера – стремете се към лично удовлетворение, а не само към печалба

Най-новата класация показва, че разликата със САЩ, където живеят 716 милиардери, се увеличава, докато бързо изкачващата се в подреждането Индия може да се похвали с 215 милиардера.

"Китай изпревари САЩ по брой на милиардерите през 2016 г. Оттогава броят на милиардерите в САЩ е нараснал с една трета, докато този в Китай се е удвоил," според доклада на базирания в Шанхай изследователски институт Hurun, цитиран от Nikkei Asia.

Представители на Китай обаче отчитат и едни от най-големите спадове в богатството. Девет от най-големите понижения на богатството са именно на китайски граждани.

Сред тях е Пони Ма, който оглавява технологичния гигант Tencent Holdings, чието състояние намалява с 30% до 52 млрд. долара. Богатството на създателя на Alibaba Group Holding Джак Ма също се е свило с една трета до 33 млрд. долара.

Колин Хуанг - основател на китайската платформа за електронна търговия Pinduoduo, е най-големят губещ, след като състоянието му намалява с 50 млрд. долара до 19 млрд. долара.

През миналата година китайското правителство предприе регулаторни мерки, които засегнаха платформите за електронна търговия.

"Китайски милиардери пострадаха сериозно през последната година," казва Рупърт Хюджуърф, председател на Hurun Report. "Платформите за електронна търговия, имотните компании, образователните компании и производителите на генерични лекарства бяха засегнати най-тежко."

В Топ 10 на класацията на най-богатите милиардери няма представители на Китай, където преобладават американци. Лидер е основателят на Tesla Илон Мъск с лично състояние, оценявано на 205 млрд. долара, следван от основателя на Amazon Джеф Безос със 188 млрд. долара. Индийският бизнесмен Мукеш Амбани се нарежда на девето място с лично състояние от 103 млрд. долара.

Азия допринася с 66% от новите лица в тазгодишната класация.

Роман Абрамович беше сред руските милиардери, които бяха санкционирани след руската инвазия в Украйна. Общото състояние на руските богаташи е намаляло с над 100 млрд. долара от 14 януари, когато е изготвена класацията, казват от Hurun.

Самолетът на Абрамович се върна в Москва 2 дни, след като излетя за ИзраелСамолетът Gulfstream G650ER, регистриран като LX-RAY, който според медийни публикации е собственост на Абрамович, пътува между руската столица, Тел Авив и Израел от уикенда насам

Сред новите попълнения в класацията в Топ 100 е Уанг Чуанфу, основател на базирания в Шънджън автопроизводител BYD.

Нарасналото търсене на хибридни автомобили и електромобили превърна BYD във втория най-голям производител на автомобили в Китай през миналия месец, след SAIC Volkswagen.

Уанг, задно с Уанг Тао - главен изпълнителен директор на производителя на дронове DJI, са сред 113-те милиардери, които живеят в Шънджън.

Въпреки опасенията относно икономическите последици от войната в Украйна и продължаващия натиск от пандемията от COVID-19, броят на милиардерите се е увеличил със 153, в сравнение с предходната година, а общото им състояние е нараснало с 4% до 15.2 трлн. долара, посочват от Hurun.