Те са сред първите жертви на санкциите, наложени от западните страни: забрана за престой, замразяване на активи...

Руските олигарси, на които се опира руският президент Владимир Путин, за да управлява Русия, започват дискретно да надигат глас срещу инвазията в Украйна.

Подобни критики доскоро бяха немислими в страна, където икономическият елит беше обречен на послушание след идването на Путин на власт, коментира специализираното издание boursorama.com, цитирано от БТА.

Олигархът Олег Дерипаска поиска днес да бъде сложен край на държавния капитализъм в Русия на фона на кризата, предизвикана от западните санкции след инвазията в Украйна.

"Това тук е истинска криза, трябват истински кризисни мениджъри, трябва на всяка цена да се промени икономическата политика и да се сложи край на целия този държавен капитализъм", написа в "Телеграм" основателят на алуминиевия гигант "Русал".

Двама руски милиардери призоваха за мир в УкрайнаМихаил Фридман и Олег Дерипаска призоваха за край на конфликта, предизвикан от нападението на руския президент Владимир Путин срещу Украйна, като Фридман го определи като трагедия за народите на двете държави

За разлика от 2014 г., когато след анексирането на Крим от Москва бяха приети първите санкции, сега няма да бъде възможно да се чака, продължи олигархът, който е сред 50-те най-богати хора в Русия. Дерипаска посочи, че чака от правителството разяснения и ясни коментари по икономическата политика през идните три месеца.

Друг руски милиардер - Олег Тинков, основател на банка Tinkoff, също разкритикува инвазията в Украйна. В послание в Instagram той отбелязва, че "днес в Украйна загиват невинни всеки ден, това е немислимо и неприемливо", като призовава да се харчат пари за лечението на хора, за наука, за да бъде преборен ракът, а не за война.

Друг от най-богатите хора в Русия, олигархът Роман Абрамович, е бил призован от Украйна да помогне за намиране на решение и оттогава полага огромни усилия за това, каза неговата говорителка Рола Брентлин.

Вчера милиардерът Михаил Фридман разкритикува войната в Украйна в писмо до служителите на неговия фонд LetterOne. "Убеден съм, че войната никога не може да представлява отговор. Тази криза ще струва животи и ще опустоши два народа в продължение на стотици години", написа той, изразявайки надежда това кръвопролитие да приключи.