Руският олигарх Роман Абрамович участва активно в опитите за намиране на мирно решение между Москва и Киев.

Това е станало след отправена молба от Украйна, съобщи BBC.

Говорител на милиардерът заяви, че с Абрамович са се свързали украински официални лица. От тогава насам той "се опитва да помогне с каквото може", допълни говорителят. 55-годишният олигарх е смятан за приближен до руския президент Владимир Путин.

В събота беше съобщено, че Роман Абрамович предава "управлението и грижите" за клуба от Висшата лига на попечителите на неговата благотворителна фондация, припомня Darik News.

Роман Абрамович купи най-скъпия имот в историята на ИзраелДесетият най-богат руснак Роман Абрамович купи най-скъпия имот в историята на Израел

„По време на моята почти 20-годишна собственост на ФК Челси, винаги съм гледал на ролята си на пазител на клуба, чиято работа е да гарантира, че сме толкова успешни, колкото можем да бъдем днес, както и да работим за бъдещето, и в същото време да играем положителна роля в нашите общности", се казва в изявлението на клуба.

Предполага се, че ходът е свързан с факта, че Русия е под интензивно наблюдение след инвазията в Украйна. Абрамович, който купи лондонския клуб през 2003 г., все още не е бил изправен пред никакви санкции, но беше обсъждан в британския парламент, когато премиерът Джонсън разкри най-големия досега пакет от санкции на Великобритания срещу Русия.

За сега няма наложени санкции срещу руснака, но се предполага, че такива предстоят.