VTB Group и руският милиардер Роман Абрамович инвестираха в Ivi.ru - най-популярната услуга за видео стрийминг в Русия.

Втората най-голяма банка в страната, собственикът на футболния клуб Челси и компанията на милиардерите Александър Абрамов и Александър Фролов Invest AG са се присъединили като нови акционери в кръга за набиране на 250 млн. долара, обявиха днес от Ivi.

Парите ще бъдат използвани за увеличаване на съдържанието и създаването на собствени продукции, след като Ivi замрази плановете си за IPO по-рано през годината, което можеше да даде на компанията пазарна оценка от 1 млрд. долара, според Forbes.

“Нашите финансови нужди са задоволени,” казва пред Bloomberg Олег Туманов, основател и главен изпълнителен директор на Ivi. “Това ще ни осигури максимална финансова гъвкавост, докато IPO-то остава една от стратегическите опции, които можем да обмислим в бъдеще.”

Сделката е сред най-големите в сферата на дяловото инвестиране в Русия в последните години. Геополитическото напрежение със Запада и арестът през 2019 г. на щатския инвеститор Майкъл Калви охладиха местния пазар.

Настоящите акционери в Ivi Flashpoint Venture Capital, Baring Vostok и Руския фонд за преки инвестиции също са се включили при последното набиране на средства. Goldman Sachs Group Inc. е била ексклузивният финансов съветник при набирането на средствата.

Основана през 2010 г., когато повечето руснаци сваляха филми безплатно от пиратски сайтове, Ivi се превърна в най-голямата абонаментна услуга в страната с пазарен дял от 32% през миналата година, според TMT Consulting.

Новата тройка инвеститори, която купува дялове в Ivi, е участвала и в набирането на 600 млн. долара от страна на най-голямата интернет компания в Русия Yandex NV, което беше част от емитирането на акции за 1 млрд. долара през миналата година.

Инвеститорите са допринесли с около 70% от средствата за Ivi, според Туманов. Държавната VTB е най-големият нов акционер и ще бъде представлявана в борда на директорите, докато Baring Vostok ще запази най-голям дял в компанията като цяло.

Това е третият случай в последните две години, в които Ivi набира средства, за да финансира разрастването си.

Сред конкурентите й е Okko, която е собственост на най-голямата руска банка Sberbank PJSC, компанията на милиардера Лен Блаватник Amediateka и притежаваната от Yandex Kinopoisk.

По-малко от 20% от домакинствата в Русия плащат за стрийминг услуги, в сравнение с 40% - 50% в Европа и 75% в САЩ, казва Туманов. Той очаква пазарът да се консолидира в два или три играча в рамките на пет години.