Мултимилиардерът Илон Мъск продаде още 22 милиона акции на обща стойност 3,58 млрд. долара на производителя на електрически автомобили Tesla. Търговията с тях е от началото на тази седмица, според декларация до Американски финансов регулатор.

Общата стойност на продадените от Мъск книжа на Tesla през последната година възлизат на почти 40 млрд. долара, изчисли ВВС. Въпреки това той остава най-големият акционер на Tesla с 13,4% дял, според доставчика на данни за финансовите пазари Refinitiv.

Миналия месец Илон Мъск разкри, че е продал 19,5 милиона акции на Tesla на стойност 3,95 млрд. долара, дни след като завърши придобиването на платформата за социални медии Twitter за 44 млрд. долара.

Книжата на Tesla са едни от най-зле представящите се сред големите производители на автомобили и технологични компании тази година, тъй като инвеститорите се притесняват, че изкупуването на Twitter от Мъск го разсейва.

Заигравката на Мъск с Twitter срива акциите на TeslaПрез този период други големи производители на автомобили като Ford, GM и Volkswagen отбелязват лек ръст

В сряда стойността на акциите на Tesla, които влизат в тежкия технологичен индекс Nasdaq в Ню Йорк, падна под 500 млрд. долара за първи път от 2020 г. В края на миналата година компанията струваше повече от 1 трлн. долара, но стойността й се срина през последните месеци.

Инвеститорите са загрижени, че търсенето на електрически автомобили на компанията може да се забави, тъй като икономиката отслабва, по-високите разходи за кредити обезсърчават купувачите, а и други компании навлизат на пазара на електрически превозни средства.

Колко далеч ще стигне Илон Мъск, за да спаси Twitter за сметка на Tesla?Източването на пари за подкрепа на Twitter е противоречива стратегия, но няма да влоши значително финансовото ѝ състояние. Бъдещият просперитет на Tesla обаче е по-малко сигурен


Мъск завърши придобиването на Twitter през октомври и оттогава отделя значителна част от времето си върху този бизнеса.

По-рано тази седмица Мъск загуби позицията си на най-богатия човек в света. Той бе изместен от лидерското място от Бернар Арно, главен изпълнителен директор на групата за луксозни стоки LVMH.

Състоянието на Илон Мъск е 174 млрд. долара, докато това на Арно възлиза на почти 191 млрд. долара, според Forbes.