Илон Мъск притежава Twitter едва от няколко седмици, но вече се работи по нова книга за превземането на социалната платформа от милиардера.

"Breaking Twitter" се очаква да бъде публикувана през есента на следващата година от Grand Central Publishing - подразделение на Hachette Book Group. Тя е поредният пример за това колко бързо се създават книги за актуални събития. От сагата с GameStop през 2021 г. до спасяването на тайландски момчета в пещера през 2018 г. - през последните години описанията на събития, приковали вниманието в глобален мащаб, все по-често се появяват по рафтовете в книжарници, малко след самото събитие. Този растеж се подхранва отчасти от апетита на стрийминг услугите за оригинално съдържание, казват ръководителите на издателствата.

"Бързата работа е изключително важна", казва в интервю за The Wall Street Journal авторът на книгата Бен Мезрич. "Ако целият свят е развълнуван от нещо, вие трябва да сте част от разговора."

Мезрич, който досега е публикувал 25 книги, включително тази, залегнала в основата на филма "Социалната мрежа", обяснява, че никога не му е отнемало повече от шест месеца, за да напише книга, и че обикновено се фокусира върху теми, за които смята, че имат филмов потенциал.

"Интересът е толкова голям, че книгите се продават, докато историите се развиват", обяснява и Карин Маркъс, изпълнителен редактор в Grand Central Publishing, която ще редактира "Breaking Twitter". Дори и историята за Twitter да не е завършена към момента, в който Мезрич приключи с ръкописа си, ще има достатъчно важни развития и решителни ходове, които да заинтригуват читателите, казва тя.

Илон Мъск предложи да купи Twitter през април и придоби контрол над компанията в края на октомври.

"Илон Мъск е един от най-сложните герои на нашето време", смята Мезрич, добавяйки, че предстоящата му книга ще обхваща "културния сблъсък между десницата и левицата, но също и това какво означава свободата на словото".

Но писателят не единствен с подобна идея.

Липса на кадри притиска берлинския хъб на Tesla до стената Досега компанията е успяла да наеме само 7000 души от планираните 12 000 за гигафабриката си в Берлин

Силна конкуренция

Уолтър Айзъксън, автор на биографични бестселъри за Стив Джобс, Бенджамин Франклин и Леонардо да Винчи, също обяви, че работи върху биография на Мъск. Книгата ще бъде публикувана от Paramount Global 's Simon & Schuste.

Технологичният репортер на Bloomberg Кърт Вагнер, който по-рано тази година продаде биографията на съоснователя на Twitter Джак Дорси на Atria Books на Simon & Schuster, на свой ред разкрива, че също готви подобен проект.

"Определено планирам да направя обширен репортаж за придобиването на Twitter от Илон Мъск", категоричен е Вагнер, който пише за Twitter от 2013 г. насам.

Но Мезрич е известен в издателските среди с умението си да пише и отразява бързо актуалните събития. Книгата му за GameStop "Антисоциалната мрежа: The GameStop Short Squeeze and the Ragtag Group of Amateur Traders That Brought Wall Street to Its Knees" е написана в началото на 2021 г. и публикувана през септември същата година. Филмовата версия, озаглавена "Глупави пари" и режисирана от Крейг Гилеспи, е в процес на постпродукция.