Принц Хари ще публикува мемоарите си в началото на 2023 г., съобщи издателството Penguin Random House. Книгата ще се появи на 10 януари със заглавие Spare.

Щастливи сме да представим забележителната лична история на принц Хари, херцог на Съсекс, се казва в съобщение на издателството в Twitter. Книгата е описана като прозорец, който гледа към реакцията на принца при смъртта на майка му, принцеса Даяна, и на последствията от тази смърт в по-нататъшния му живот.

Безкомпромисната честност на мемоарите ги превръща в творба, изпълнена с информация, откровения, разсъждения, трудно извоювана мъдрост и победа на любовта над скръбта, казва издателят.

Принц Хари и съпругата му Меган изненадаха монархията, напускайки кралското семейство в началото на 2020 г. Двамата се установиха в Калифорния. По време на разтърсващо интервю през март 2021 г. двойката обвини кралското семейство в расизъм.

Книгата на принц Хари ще бъде публикувана във Великобритания, Ирландия, Австралия, Нова Зеландия, Индия и Южна Африка. Приходите от продажбата на мемоарите, които ще бъдат преведени на 16 езика, ще бъдат дарени на британски благотворителни организации, казват от издателството.

Според закона от 30-те на миналия век монархът може да бъде заместван от свой съпруг или съпруга, както и от първите четирима възрастни по реда на наследяване в някои задължения – например подписване на официални документи по време на отсъствие.

При Чарлз Трети това са кралицата консорт Камила, синовете Уилям и Хари, брат му Андрю и племенницата му Беатрис.

Принцовете Андрю и Хари вече не изпълняват официални задължения. Сега Чарлз Трети иска да предотврати възможността те да поемат управлението, в случай че той е болен или в чужбина.

Хари се дистанцира от кралското семейство и се установи в САЩ. Отношенията на Хари с баща му и брат му бяха напрегнати. Принц Андрю беше освободен от всички свои кралски задължения след обвиненията в сексуално насилие. Голямата дъщеря на Андрю – Беатрис, не е активен член на кралското семейство.

За да избегне възможността да бъде заместван от един от двамата оттеглили се от задължения към кралското семейство принцове, кралят ще разшири списъка със заместници. Според множество медии Чарлз Трети ще включи в него сестра си – принцеса Анна, и брат си – принц Едуард.

Това решение ще позволи Хари и Андрю да не заместват краля, като в същото време няма да бъдат изключени официално.

Според вестник „Телеграф“ промяната в закона ще бъде факт в следващите седмици и ще представлява логична стъпка преди пътуванията на Чарлз и Камила в чужбина през 2023 г.

Бъкингамският дворец не коментира, но въпросът беше повдигнат в Камарата на лордовете в понеделник. Депутатът Стивън Бен зададе въпрос дали не е време да се говори с краля за промяна в закона. „Нима ситуацията с един принц, оттеглил се от обществения живот, и с друг, напуснал страната, устройва правителството?“, попита Бен.

Правителството винаги е готово да проучи възможността за промени, когато са необходими, отговори лорд Никълъс Тру, представител на консерваторите. Той подчерта, че възкачването на трона представлява подходящ случай за ново четене на законовите текстове.

При заместване „държавните съветници“ могат да осигурят изпълнението на по-голямата част от официалните задължения на суверена. Това включва подписване на документи, приемане на посланици, провеждане на срещи.

Елизабет Втора, която почина през септември, беше замествана от принц Чарлз в множество случаи. Сред тях беше тържественото тронно слово пред парламента през май.