Във вторник акциите на Tesla паднаха до най-ниското си ниво от повече от две години, отбелязвайки най-лошия ден на компанията от осем месеца, тъй като производителят на електрически автомобили е изправен пред труден финансов период.

Компанията загуби повече от половината си стойност от началото на октомври. Инвеститорите се притесняват, че Twitter отнема голяма част от времето на Мъск, който от октомври е собственик и главен изпълнителен директор на социалната мрежа.

Началото му като лидер на платформата бе белязано от хаос заради честото прилагане и променяне на нови политики.

Колко далеч ще стигне Илон Мъск, за да спаси Twitter за сметка на Tesla?Източването на пари за подкрепа на Twitter е противоречива стратегия, но няма да влоши значително финансовото ѝ състояние. Бъдещият просперитет на Tesla обаче е по-малко сигурен

Мъск наскоро заяви, че е готов да намери нов главен изпълнителен директор, който да го замести, след като повечето анкетирани потребители на Twitter гласуваха той да се оттегли. Експерти твърдят, че непостоянното му поведение е подкопало доверието в Tesla, чиито акции паднаха с близо 70% спрямо ноември 2021 г.

Загубите във вторник, когато акциите на Tesla поевтиняха с 11,4%, бяха заради доклад на Reuters, че компанията планира да въведе намален производствен график през януари в завода си в Шанхай.

Тази новина предизвика притеснения за спад в търсенето на най-големия автомобилен пазар в света на фона на нарастващия брой заразени с Covid-19 в Китай.

"Няма съмнение, че има опасения за търсенето", заяви председателят на Great Hill Capital Томас Хейс, позовавайки се на намалените прогнози за доставките от китайския конкурент Nio.

Той добави, че акциите на Tesla са изправени пред "перфектна буря", включваща продажби на акции заради високите лихвени проценти, данъчни оптимизации на портфейлите и намаляване на позициите от някои фондове, които държат значително количество акции.

Заради данъчната оптимизация инвеститорът продава актив, който е на капиталова загуба, за да намали или елиминира облагаемата капиталовата печалба, реализирана от други инвестиции.

Отстъпките от $7500 за два модела на Tesla са знак за спад в търсенето Производителят на електрически автомобили предложи необичайни оферти до края на годината за два от най-продаваните си модела

Междувременно анализ на Reuters показа, че цените на употребяваните автомобили Tesla падат по-бързо от тези на другите производители, което натежава върху търсенето на новите превозни средства на компанията.

По-рано Мъск отдаде падането на акциите на Tesla на повишените лихвени проценти от Фед, заявявайки, че "хората все повече ще предпочитат да прехвърлят инвестициите си от акциите в кеш, като по този начин оказват натиск върху цената".

Самият милиардер е разтоварил немалко акции на Tesla тази година, продавайки близо 4 млрд. долара от собствените си, за да финансира сделката за придобиването на Twitter за 44 млрд. долара.

Мъск заяви в средата на декември, че няма да продава допълнителни акции "поне 18 до 24 месеца". Данните обаче показват, че той е продал милиони, след като е дал подобни обещания през април 2022 г.

Анализатори заявиха, че има вероятност Мъск да бъде помолен да се оттегли като изпълнителен директор на Tesla заради действията си в Twitter.

Той от своя страна каза на служителите на Tesla да не се "притесняват от лудостта на фондовия пазар", след падането на акциите на компанията, съобщи Reuters.

Сриващата се цена на акциите вреди и на от служителите, защото Tesla предлага заплащане чрез акции на повечето от тях, включително и на работниците във фабриките.

Заигравката на Мъск с Twitter срива акциите на TeslaПрез този период други големи производители на автомобили като Ford, GM и Volkswagen отбелязват лек ръст

В имейл, изпратен до персонала в сряда, Мъск заявява увереността си, че в дългосрочен план Tesla ще бъде най-ценната компания на земята.

"Не се притеснявайте твърде много от лудостта на фондовия пазар. Ако демонстрираме постоянство и отлично представяне, пазарът ще оцени това", казва Мъск в имейла си, цитиран от Reuters.

"В дългосрочен план вярвам, че Tesla ще бъде най-ценната компания на Земята!"

Според цитирания от Reuters имейл Мъск също така призовава служителите да увеличат доставките в края на това тримесечие, след като автомобилният производител обяви, че ще предложи отстъпки за своите превозни средства в САЩ и Китай.

"Моля, поемете отговорност за няколко дни и доброволно помогнете за увеличаване на доставките, ако е възможно. Това ще направи реална разлика!", казва той на служителите.

Анализаторите очакват Tesla да достави 442 452 автомобила през четвъртото тримесечие, сочат данни на Refinitiv.

Анализаторите на Morgan Stanley намалиха прогнозата си за акциите на Tesla от 250 на 330 долара, заявявайки, че ако последните две години на търсенето е надхвърляло предлагането, то ситуацията ще е различна през 2023 г.

Вчера акциите на компанията възстановиха част от загубите в предишната сесия, затваряйки на нива около 112.71 долара.