Първият епизод от съдебния процес за многомилиардния пакет от заплати, който Илон Мъск иска от Tesla, се е фокусирал върху ролята на главния изпълнителен директор при определянето на собствената му компенсация, съобщи WSJ.

До делото се стигна, след като един от акционерите на компанията - Ричард Торнета, поиска от съд в Делауеър да отмени одобрен през 2018 г. пакет от заплати за Илон Мъск, възлизащ на около 52 милиарда долара при последните цени на акциите на компанията.

Според ищеца тогавашният борд на Tesla не се е запознал с ключова информация по сделката. Освен това Торнета твърди, че Мъск е упражнявал контрол над борда на директорите, докато те са разглеждали споразумението. .

Айра Еренпрайс, ръководител на борда на Tesla при изготвянето на споразумението, свидетелства, че договореният пакет е „изключително амбициозен и труден“ за изпълнение, но е бил предназначен да задържи предприемача ангажиран с производителя на автомобили. По това време той притежаваше около 22% от Tesla и имаше близки връзки с няколко от директорите на компанията.

В добавка, както Еренпрайс, така и Тод Марон, тогава главен съветник на Tesla, са категорични, че Мъск не е диктувал по никакъв начин условията на обезщетението, което му се полага на базата на пазарната оценка на компанията и постигането на поставените цели.

Адвокатите, представляващи настоящите и бившите членове на борда, също казват, че акционерите са били напълно информирани, когато са подписали финансовия пакет. „В критичен момент този план мотивира Мъск да съсредоточи изключителните си таланти върху Tesla, въпреки че неговото бъдеще в компанията не беше сигурно, особено предвид другите му интереси и възможности“, обясняват те в документите по съдебното дело.

Ричард Торнета отхвърля тази теза. Според него по това време подобна сделка не е била необходима, за да мотивира предприемача да се ангажира по-сериозно с производителя на електромобили. Като доказателство за това неговият адвокат посочва тримесечен отчет на компанията от май 2017 г., в който Мъск твърди, че планира да участва активно в компанията до края на живота си.

При кръстосания разпит на бившия ръководител на борда на Tesla адвокатът на ищеца също така представя имейл на Мъск до Тод Марон, от който става ясно, че иска от него да призове един от акционерите да се откаже от компанията, ако не одобри така предложения пакет.

Очаква се тази седмица да свидетелстват още бившият главен финансов директор Дийпак Ахуджа, председателят на борда Робин Денолм, членът на борда Джеймс Мърдок, както и бившите му колеги Антонио Грасиас и Брад Бъс.

От момента, в който е подписано това споразумение, пазарната капитализация на Tesla се е увеличила приблизително 10 пъти. Това превърна компанията в автомобилния производител с най-висока пазарна оценка, а самия Мъск – в най-богатия човек.