След придобиването на Twitter от Илон Мъск за 44 милиарда долара, сред най-големите й инвеститори има пренареждане. Покупката на най-богатия човек на планетата дойде с помощта на банкови заеми на Уолстрийт и акционери, които се съгласиха да го подкрепят финансово срещу дял от компанията, пише Money Control.

Принц Алвалид бин Талал

След като похвали Мъск през май тази година за плана му да придобие Twitter, принцът на Саудитска Арабия Ал Уалид бин Талал не закъсня да честити на своя скъп приятел “шеф Туит”.

Непосредствено след това стана ясно, че Kingdom Holding Company (KHC) и частният офис на Негово кралско височество принц Алуалид бин Талал бин Абдулазиз Ал Сауд (PO) прехвърлят собствеността си върху съществуващите акции на Twitter (34 948 975 акции), оценени на 1,89 милиарда щатски долара, към новия Twitter, управляван от Илон Мъск.

Тази сделка е в съответствие с дългосрочната инвестиционна стратегия, с която Kingdom Holding Company е известна, се казва в официално съобщение.

Джак Дорси

Съоснователят на Twitter Джак Дорси има малко повече от 18 милиона акции след придобиването, показва декларация на борсата за ценни книжа на САЩ.

Дорси, който основа Twitter през март 2006 г., напусна позицията на главен изпълнителен директор през ноември миналата година, за да се съсредоточи върху Block - известна преди като Square - базирана в Калифорния компания за финансови услуги и дигитални плащания. Той се оттегли от борда на директорите на Twitter през май.

Илон Мъск започва съкращения на персонала в TwitterСлужителите на Twitter са били уведомени в имейл, че започват съкращения

Qatar Investment Authority

Катарският суверенен фонд, Qatar Investment Authority, е внесъл 375 милиона долара в замяна на акции от холдинговата компания на Мъск.

Binance

Ръководителят на борсата за криптовалута Binance, която инвестира 500 милиона долара в придобиването на Twitter от Мъск, заяви, че има редица причини да подкрепи сделката.

Искаме да сме сигурни, че криптовалутите имат място на масата, когато става дума за свобода на словото, каза главният изпълнителен директор на Binance Чангпенг Жао пред CNBC.

Има и по-тактически неща, като например искаме да помогнем за въвеждането на Twitter в Web3, когато са готови, добави той.