Служители на социалната мрежа Twitter са завели колективен иск във федерален съд в Сан Франциско заради намеренията на новия й собственик Илон Мъск да съкрати повече от половината персонал, съобщи CNN.

Според тях компанията извършва съкращенията в нарушение на федералния и калифорнийски закон, без да спазва предварителния срок за предупреждение.

По-рано медиите оповестиха, че от днес Мъск започва съкращения в Twitter, позовавайки се на вътрешно съобщение на компанията до персонала. Около половината от 7500-те служители на компанията ще бъдат съкратени.

Имейл, изпратен в четвъртък вечерта, уведомява служителите, че ще получат известие до 12 часа в петък, което ги информира за трудовия им статус, твърди CNN. „Ако вашият статус не бъде засегнат, ще получите известие чрез имейла си в Twitter. Ако в работния ви статус има промяна, ще получите известие със следващите стъпки на личния си имейл.“

По-рано New York Times цитира друга част от съобщението.

Илон Мъск започва съкращения на персонала в TwitterСлужителите на Twitter са били уведомени в имейл, че започват съкращения


Според CNN в имейла пише още, че „за да се гарантира безопасността“ на служителите и системите на Twitter, офисите на компанията „ще бъдат временно затворени".

Имейлът завършва със заявление, че това ще бъде „невероятно предизвикателно изживяване“ за работната сила на Twitter.

В груповия иск, подаден в четвъртък, се твърди, че Twitter нарушава федералния Закон за уведомяване за приспособяване и преквалификация на работниците (WARN Act).

Законът WARN изисква работодател с повече от 100 служители да предостави 60-дневно предварително писмено предизвестие преди масово уволнение, „засягащо 50 или повече служители на едно работно място“.

„Илон Мъск, най-богатият човек в света, даде ясно да се разбере, че смята федералните трудови закони за „нещо незначително“, заявява пред CNN адвокатът Шанън Лис-Риордан, която е завела делото. „Подадохме тази федерална жалба, за да гарантираме, че Twitter ще понесе отговорност пред закона и за да помогнем на служителите да не се откажат несъзнателно от правата си.“

Междувременно стана ясно, че германският автомобилостроител Volkswagen се присъединява към други компании, които спират рекламите си в Twitter, предаде ДПА. Повод за решението е съобщение от страна на социалната мрежа, в което се казва, че тя ще преразгледа насоките си в областта на рекламата. Групата Volkswagen "препоръча на своите марки да спрат платените си дейности на платформата до второ нареждане", се казва в съобщението. "Ние следим ситуацията отблизо и ще вземем решение за следващите стъпки в зависимост от развитието." По-рано американският производител на автомобили General Motors и британската компания за зърнени храни General Mill обявиха, че спират рекламите в социалната мрежа. Audi, дъщерно дружество на Volkswagen, заяви още вчера, че ще спре рекламите и ще продължи да оценява ситуацията.