След като съкрати почти половината от персонала на Twitter в петък, милиардерът Илон Мъск сега се е свързал с десетки от отстранените служители с молба да се върнат обратно на работа, съобщава Bloomberg.

Някои от хората, приканени да се върнат на работа, са били отстранени погрешка, според източници на изданието, запознати със случващото се в компанията. Други са били отстранени, преди ръководството да си даде сметка, че тяхната работа и опит могат да бъдат нужни за изграждането на нови продукти, услуги и иновации, които Мъск обмислял.

Новият собственик на Twitter Мъск отстрани от работа близо 3700 души миналата седмица. Те бяха уведомени за това чрез имейл. Много от тези хора са установили, че са се оказали без работа, след като достъпът им до системите на Twitter е бил внезапно прекъснат.

Целта на съкращенията беше компенсация на разходите по придобиването на компанията и оздравяването на финансите й.

"За съжаление няма избор, когато компанията губи по 4 милиона долара дневно", каза Мъск в петък по повод масовите съкращения. Той съобщи, че отстранените от работа, ще получат обезщетения в размер на три заплати.

Група служители обаче подадоха колективен иск срещу компанията, защото не ги е уведомила за съкращенията с предизвестие от 60 дни, изисквано от американските закони.

Фактът, че някои служители сега са помолени да се върнат на работа, показва колко хаотично и прибързано е било отстраняването им, коментира Bloomberg.

Запознайте се с новия екип от съветници на Илон МъскХора като Джейсън Калаканис и Дейвид Сакс могат да играят ключова роля в бъдещето на платформата – за добро или лошо След съкращенията в петък платформата е останала с около 3700 служители. Мъск ги е заставил бързо да осигурят нови продукти и услуги за потребителите и в някои случаи служителите дори е трябвало да спят в офиса, за да изпълнят сроковете, твърдят източниците на Bloomberg.

Междувременно върховният комисар на ООН за човешките права Фолкер Тюрк определи съкращенията като „обезкуражаващо начало“. Той изпрати отворено писмо до Илон Мъск, в което го призова „да гарантира, че човешките права ще са в центъра на вниманието при управлението на социалната мрежа“, съобщи в неделя Reuters.

В свои туитове работещи в компанията съобщават, че сред засегнатите е и екипът, който отговаря за спазването на човешките права, писа изданието.

В писмото си Тюрк посочва, че Twitter е част от глобална революция, която е преобразила начина, по който общуваме“. Той изтъква, че пише със загриженост и опасения за „нашaта дигитална среда за общуване и ролята на Twitter в него“. Подобно на всички останали компании, Twitter трябва да разбере какви са вредите, свързвани с платформата, и да предприеме стъпки за справяне с тях“, пише още Тюрк.
Зачитането на нашите споделени човешки права трябва да е задължително при използването и развитието на платформата, предупреждава върховният комисар на ООН.