Илон Мъск заяви, че ще се оттегли от поста главен изпълнителен директор на Twitter, когато си намери заместник.

"Ще подам оставка като главен изпълнителен директор, веднага щом намеря някой, който е достатъчно глупав да приеме тази работа!", написа Мъск в Twitter.

"След това просто ще управлявам екипите, които се занимават със софтуера и сървърите", добавя той.

Това е първият път, в който Мъск споменава, че ще се оттегли от ръководния пост, след като мнозинството от потребителите на Twitter, които гласуваха в анкетата му дали да се оттегли, подкрепиха оставката му. 57,5% от гласувалите посочиха "Да", 42,5% бяха против. В гласуването взеха участие над 17,5 милиона души.

Илон Мъск, който има 122 милиона последователи в Twitter, заяви в неделя, че ще се съобрази с резултатите от анкетата.
Междувременно призивите на Уолстрийт за оттеглянето на Мъск се засилват, коментира Reuters. Напоследък дори и високопоставени служители на Tesla изразяват съмнения дали фокусът му върху социалната мрежа не отвлича вниманието му от правилното управление на бизнеса с производство на електромобили.

Колко далеч ще стигне Илон Мъск, за да спаси Twitter за сметка на Tesla?Източването на пари за подкрепа на Twitter е противоречива стратегия, но няма да влоши значително финансовото ѝ състояние. Бъдещият просперитет на Tesla обаче е по-малко сигурен

Илон Мъск изглежда губи приятели и доверието на инвеститорите.


Индонезийският милиардер Лео Когуан критикува сегашното ръководство на Мъск в Tesla. Според него всъщност става дума за липса на лидерство, тъй като Мъск е „изоставил“ Tesla в полза на други бизнеси.

Лео Когуан е третият най-голям индивидуален акционер в Tesla. Той се определи като „фен“ на Мъск още в края на 2021 г., но тези чувства изглежда са утихнали. В друг туит той настоява Tesla да има главен изпълнителен директор "палач" като Тим Кук.

Милиардерът и основател на фирмата за ИТ услуги SHI International също така призова борда на Tesla да "извърши шокова терапия за съживяване" чрез обратно изкупуване на акции.


Откакто Мъск стана собственик на Twitter, финансовите показатели на Tesla пострадаха. Акциите на компанията паднаха с 55% тази година. Мъск също така продаде дялове от Tesla на стойност милиарди долари, за да финансира поглъщането на Twitter.

Илон Мъск продаде акции за 3,6 млрд. долара на TeslaПрез последната година Мъск е продал акции на Tesla на обща стойност 40 млрд. долара

Хаотичното управление на Twitter от Илон Мъск вреди на имиджа му и инвеститорите трябва да стоят далеч от акциите Tesla, каза миналата седмица Дани Моузес, основател на инвестиционния фонд Moses Ventures, в интервю за CNBC. Моузес каза още, че е заложил срещу представянето на акциите на Tesla, тъй като цената им зависи от личния бранд на Мъск, който е „малко ударен“.
„Това все още е компания на стойност 500 милиарда долара и не мисля, че основните показатели оправдават тази оценка“, каза Моузес. „Разочаровани сме, защото обхватът на вниманието на Мъск е компрометиран“, каза още той и добави, че 2023 г. може да бъде тежка за Tesla.
Моузес е може би най-известен като бивш главен търговец във FrontPoint Partners, управляван от Стив Айсман, който беше изигран от актьора Стийв Карел във филма The Big Short. Както филмът, така и едноименната книга на Майкъл Луис описват как някои инвеститори като Моузес са предвидили срива на имотния балон от средата на 2000-те години и са се възползвали от него.