Китайският гигант BYD, специализиран в производството на електрически коли и батерии, планира да отвори фабрика за леки автомобили извън Китай – в Тайланд.

Компанията подписа договор за покупка на земя и изграждане на фабрика за електромобили, която ще се намира в индустриален парк, управляван от местния гигант WHA Group. Двете компании не разкриват сумата на инвестицията.

Новината идва във време, в което BYD бързо жъне популярност в други страни. По-специално, компанията планира да навлезе на пазара на леки автомобили в Япония, дом на автомобилния гигант Toyota, като продава три модела електрически автомобили през следващата година.

От BYD обявиха, че навлизат на пазара на леки коли в Тайланд още в началото на август.

Новата фабрика трябва да започне работа през 2024 г., като ще произвежда автомобили за местния пазар и за износ в страни като тези в Югоизточна Азия.

Автомобилите ще бъдат изнасяни и за Европа, уточняват от WHA.

Tesla спира производството в гигафабриката си в Берлин за две седмициЗаводът е единствената европейска фабрика на Tesla

Когато фабриката отвори, на годишна база от конвейера ще слизат около 150 000 автовобила. До 2030 г. електрическите коли се очаква да представляват около 30% от общото производство на коли в Тайланд, или около 700 000 на година.

През последните месеци BYD изпрати неколкократно съобщения, че планира да разшири пазара си в страни като Бразилия, Австралия, Сингапур и Норвегия. Засега обаче не е ясно какви са резултатите на компанията в тях, пише CNBC.

Възходът на BYD

В продължение на години фокусът на BYD е преимуществено насочен към големите превозни средства, каквито са автобусите. Компанията обаче успя само за няколко години да се преориентира и стана гигант на пазара на електрически превозни средства в Китай - най-големият автомобилен пазар в света.

Според данни на BYD, тя е продала над 487 000 коли, задвижвани с батерии, за първите осем месеца от тази година. Те са три пъти повече от продадените за същия период на миналата година.

Може да се направи сравнение с резултатите на Tesla. Последните данни на компанията сочат че тя е доставила 564 743 автомобила за първите шест месеца от годината. Това е с 46% повече от преди година.

В отличие от скромната гама модели на премиум цени на Tesla, многобройните модели на BYD покриват широк диапазон от цени.