Водещите автомобилни концерни все повече засилват електрифицирането на новите си модели автомобили и ванове.

До известна степен това се случва под натиска на правителствата в развитите икономики, някои от които вече обявиха крайна дата за прекратяване на продажбата на новопроизведени превозни средства, отделящи вредни емисии.

Като част от своя "План от десет точки за зелена индустриална революция" британското правителство обяви още през 2019 г., че продажбата на нови бензинови и дизелови автомобили и ванове ще се прекрати до 2030 г., а до 2035 г. лекотоварният трафик трябва да отделя нулеви емисии.

Към края на миналата година американският президент Джо Байдън подписа изпълнителна заповед, съгласно която федералното правителство ще прекрати закупуването на превозни средства, задвижвани с фосилни горива, до 2035 година, за да насърчи електрическата мобилност.

Миналия месец пък Австралийската столична територия се превърна в първия австралийски щат, обявил, че от 2035 г. прекратява продажбата на нови бензинови и дизелови автомобили в опит да намали въглеродните емисии.

Европейският съюз одобри в края на юни предложението след 2035 г. да се прекрати продажбата на превозни средства с двигатели с вътрешно горене, като по този начин Европа ще се опита да сведе до минимум емисиите си на въглероден диоксид. Това стана ясно след среща на министрите на околната среда на 27-те страни членки в Люксембург.

Решението на ЕС е в унисон с декларацията на Конференцията на ООН по изменението на климата (COP26), провела се в Глазгоу през ноември миналата година. В документа беше обявено сътрудничество между правителствата и бизнеса за преминаване към продажба на беземисионни нови автомобили и ванове до 2040 г. в световен мащаб и не по-късно от 2035 г. на водещите пазари.

Предложението на Европейската комисия беше представено още през юли 2021 г., а одобрението му ще означава пълно преминаване към електрически автомобили в ЕС от 2035 година, припомня телевизия "Франс 24", цитирана от БТА.

Мярката има за цел да подпомогне постигането на климатичните цели на Съюза за постигането на пълна въглеродна неутралност до 2050 г.

Ердоган сподели видео на тест с турския електромобил ToggТурският президент Реджеп Тайип Ердоган сподели в социалните мрежи видеоклип от тестовете на местния електромобил Togg

Планът за спиране на продажбата на нови превозни средства, задвижвани от конвенционални двигатели, след 2035 г. включва и по-строги цели за намаляване на вредните емисии, отделяни от нови автомобили, от 2030 г. Целите се определят като процентно намаление спрямо 2021 г., обяснява Еврокомисията на своя сайт.

Според взетото от Европейския парламент решение целите за намаляване на въглеродните емисии до 2030 г. са с 55 на сто по-малко за новите автомобили, и с 50 на сто за новите микробуси. През 2026 г. Еврокомисията ще оцени напредъка по тях.

"Това е голямо предизвикателство за нашата автомобилна индустрия", призна френският министър на енергийния преход Агнес Пание-Рунашер. Той допълни също така, че това е "необходимост" предвид конкуренцията от страна на Китай и САЩ, които залагат силно на електрическите превозни средства, смятани за бъдещето на автомобилната индустрия.

Междувременно, Асоциацията на европейските автомобилни производители (ACEA) призовава членовете на ЕП и екоминистрите от ЕС да обмислят всички фактори на несигурност, пред които е изправена индустрията, докато се подготвя за мащабната трансформация.

Поставените цели са изключително предизвикателни и са постижими само с масово увеличаване на инфраструктурата за зареждане на електромобили, според европейската асоциация.

"Автомобилната индустрия ще допринесе изцяло за целта за въглеродно неутрална Европа през 2050 г.", заяви Оливер Ципсе, президент на ACEA и главен изпълнителен директор на BMW. Въпреки това "като се има предвид нестабилността и несигурността, които изпитваме в световен мащаб", всяко дългосрочно регулиране, простиращо се и след настоящото десетилетие, "е преждевременно на този ранен етап. Вместо това е необходим прозрачен преглед", за да се определят целите след 2030 г., каза още Ципсе.

Как реагират автомобилните компании?

С оглед на тенденциите за увеличаване на продажбите на електрически модели и предприетите от правителствата стъпки за намаляване на замърсяването на въздуха много от световните лидери, в автомобилния бранш обявиха намеренията си за прекратяване на производството на коли, задвижвани от двигатели с вътрешно горене.

Volvo Cars планира половината от новите му модели да са електрически до 2025 г., а до 2030 г. напълно ще премине към изцяло електрически автомобили.

Volkswagen Group предвижда броят на електромобилите да достигне 70 на сто от всички новопроизведени модели на марката към 2030 година. Porsche, която е част от Volkswagen, ще премине към изцяло електрически коли или plug-in хибриди до 2035 година, а Audi, също част от германската група, до 2033 година.

Представител на компанията, цитиран от специализираната онлайн медия "Аутонюз", определи плана на ЕС като "амбициозна, но постижима цел" и каза още, че преминаването към електромобилност е "необратимо".

Mercedes-Benz също приветства плана. "До 2030 г. сме готови да преминем изцяло към електрически модели, където пазарните условия го позволяват", каза ръководителят на отдела за външни отношения на групата Екарт фон Кладен пред ДПА.

General Motors ще има изцяло електрическа гама модели до 2035 година и планира да стане въглеродно неутрален до 2040 година.

Land Rover-Jaguar цели от поточните му линии да слизат или plug-in хибриди, или електромобили до 2030 г., а за моделите под името Jaguar този срок е изтеглен напред - до 2025 година.

Ford си е поставил като краен срок за преминаване към производство на plug-in хибриди или електромобили 2026 г., а от 2030 г. всички нови коли на марката ще се задвижват единствено от батерии.

В Stellantis планират каталогът им с нови предложения да включва 70 на сто електрически или plug-in модели до 2030 година.

BMW иска поне половината от новите му коли да са задвижвани единствено от батерии до 2030 г., като към същата година се предвижда притежаваната от него компания Mini да има изцяло електрически нови модели. Германския автопроизводител не е поставил крайна дата за конвенционалните си модели.

Renault възнамерява да произвежда 65 на сто беземисионни автомобили, plug-in хибриди или хибридни електрически превозни средства към 2025 г., а към края на десетилетието те трябва да достигнат 90 на сто от цялата продукция.

Daimler цели до 25 на сто от всичките й нови коли да са захранвани от батерии.

През април 2021 г. Honda стана първия производител на автомобили в Япония, който обяви цел за постепенно спиране на бензиновите и дизелови автомобили до 2040 година.

"Прекратяваме конвенционалните двигатели, но все още ще се фокусираме върху хибридите и това ще бъде нашата сила през 2030 г. или дори през 2035 г.", каза изпълнителният директор на Honda Тошихиро Мибе, цитиран от в. "Файненшъл таймс".

Toyota планира да продава годишно по 1 милион изцяло електрически автомобили към 2030 година. Компания обаче не смята да се отказва напълно от класическите двигатели. "Врагът е въглеродът, а не двигателят с вътрешно горене", многократно е твърдял президентът на компанията Акио Тойода.

Изключенията

ЕС одобри същевременно петгодишно удължаване на освобождаването от задължителните мерки на така наречените "нишови" автомобилни компании - брандове, произвеждащи по-малко от 10 000 превозни средства годишно. Клаузата, понякога наричана "поправката Ferrari", ще бъде от полза най-вече на луксозните марки.

По искане на някои от страните членки, включително Германия и Италия, ЕС също така се съгласи да обмисли позволение за използването на алтернативни технологии, каквито са синтетичните горива и plug-in хибридите, ако те успеят да постигнат пълно премахване на емисиите на парникови газове.

Въпреки че германската промишленост настоява за разработването на синтетични горива от години, технологията все още не е стигнала до етапа, в който може да бъде икономически оправдана. Производството на подобен тип горива е скъпо и изисква значително количество енергия.

Поради това синтетичните горива се смятат за много по-малко практични от батериите, според много анализатори и политици, посочва "Политико".

Преминаването към производство изцяло на електрически коли до 2035 г. обаче среща и някой противници. "Смятам, че решението за ефективна забрана на двигателя с вътрешно горене е грешно", заяви германският финансов министър Кристиан Линднер на среща с представители на индустрията в края на юни.

След натиск от страна на "Зелените" и Еврокомисията той все пак прие вариант, възприет като компромисен, който на практика окончателно ознаменува "смъртта" на двигателя, задвижван от фосилни горива.