Китайската онлайн търсачка Baidu Inc обяви, че е получила лиценза за напълно автономни роботаксита в два града, които са първите по рода си в страната.

Разрешителните, които са издадени от Чунцин и Ухан, позволяват на роботаксита без шофоьр да предлагат обществени услуги без в колата да присъства човек, който да следи за безопасността.

Разрешителните влизат в сила от днес.

От Baidu обявиха, че това е "повратна точка" във вземането на решения в Китай относно автономните автомобили.

"Тези разрешителни са от огромно значение за индустрията,” заяви пред Ройтер уей Донг, главен директор по безопасността в притежаваната от Baidu Intelligent Driving Group. “Ако направим сравнение с изследването на Космоса, този момент се равнява на кацането на Луната."

Отначало Baidu ще използва по пет роботизирани таксита във всеки от двата града, които ще могат да обслужват клиенти в определени райони в периода от 9 сутринта до 17 часа в Ухан и от 9:30 до 16:30 в Чунцин.

Обслужваните райни са с площ от 30 кв. км. в Чунцин и 13 кв. км. в Ухан.

Baidu представи ново автономно такси в КитайКитайският технологичен гигант Baidu представи следващия автомобил, който ще се присъедини към компанията й за автономни таксиметрови услуги Apollo Go.

От притежаваната от Baidu и Apollo и подкрепяната от Toyota Motor Corp Pony.ai обявиха, че са получили разрешителни за използването на автономни таксита в Пекин без присъствието на хора на шофьорското място в колите, които следят за безопасността. Според тези разрешителни обаче в колата трябва да има шофьор на мястото до шофьорското. Тези услуги вече стартираха.

Baidu също така води разговори с местните власти в Пекин, Шанхай и Шънджън за получаването на лицензи в рамките на година, за да може да тества напълно автономни и безплатни робототизрани таксита в тези градове, според Уей.

Опитите на Китай да забърза тестовете на автономните автомобили и разрешителните за тях идва на фона на усилията и на щатските регулаторни органи в тази сфера.

През януари компанията Cruise получи разрешително от регулаторните органи в щата Калифорния, според което може да предлага транспорт изцяло без шофьори от 22 часа до 6 часа на определени улици в Сан Франциско.

Компанията за услуги с роботаксита на Apollo Go, която е собственост на Baidu, е извършила над 1 млн. курса в 10 китайски града от създаването си през 2020 г.

От Baidu не са информирали за проблеми с услугата и не са предоставяли разбивка на инвестициите си в проекта.