Uber Technologies обяви, че стартира пилотна услуга за доставка на храна с автономни превозни средства в два града в Калифорния.

Компанията добавя и станции за зареждане на електрически превозни средства в своето глобално приложение за водачи, съобщава Ройтерс.

Новината беше обявена на годишното продуктово събитие на Uber, където компанията за превоз и доставка на храна показва най-новите актуализации на своето приложение.

Освен че ще доставя храна с безпилотни автомобили, Uber представи и отделна услуга, използваща тротоарни роботи. И двете услуги са достъпни за потребителите на Uber Eats в Санта Моника и Западен Холивуд в Калифорния, които ще имат възможността да се откажат от програмите, в случай че не желаят да ги ползват.

Услугата за доставка с автономните коли е в сътрудничество с Motional - съвместно предприятие на Hyundai Motor и Aptiv PLC (APTV.N), което беше обявено през декември миналата година и наскоро е стартирало своята дейност.

От Uber казаха още, че тротоарните роботи са предоставени от Serve Robotics - поделение на компанията за доставка Postmates, която Uber придоби през 2020 г.

Превозните средства в двете услуги се наблюдават активно от човешки оператори и ще мине известно време, преди тази технология да започне да се използва в по-големи мащаби, уточняват от компанията.

Лекторите на Шумът на парите 2022: Евгени ВасилевЕкипът на Profit.bg ще ви запознае в следващите дни с лекторите в Шумът на парите 2022

Компаниите за самоуправляващи се автомобили многократно изтласкваха сроковете, в които трябваше да осигурят реални пътувания без шофьор, като в САЩ до момента са налични само няколко ограничени автономни програми.

Uber заяви, че пуска и карта на станциите за зареждане на електрически превозни средства в своето приложение за водачи в САЩ това лято, а по-късно и в целия свят. Това е опит от страна на компанията да насърчи шофьорите да преминат към електрически превозни средства.

Uber има за цел да има изцяло електрически автопарк в своята платформа в Съединените щати, Канада и Европа до 2030 г. Според ръководството на компанията, зареждането е една от най-големите пречки за шофьорите да преминат към алтернативно задвижване.

Компанията също така заяви, че това лято ще пусне за наемане на парти бусове, туристически автобуси и пътнически микробуси чрез своето приложение в САЩ, в сътрудничество с услугата за отдаване под наем US Coachways.