Volkswagen планира да съживи легендарната марка Scout като електромобили в САЩ.

Според Wall Street Journal германският автомобилен гигант си е поставил за цел да представи “нов SUV електромобил с марката Scout”, както и електрически пикап под същото име.

От Volkswagen са потвърдили пред CNBC, че надзорният съвет на компанията трябва да гласува по тези предложения.

Историята на Scout датира от 60-те години на миналия век, когато International Harvester, днес известна под името Navistar International Corporation, запoчва разработката.

Според Navistar, Scout е “бил рекламиран като семейно превозно средство за отдих, което може да се използва на всякакви настилки”, преди да еволюира в “истински SUV.” Производството на Scout спира през 1980 г. Днес Navistar е част от Traton Group, която пък е подразделение на Volkswagen Group.

Колко струва да караш електромобил у нас? В страната има около 600 зарядни станции за електромобили

Позовавайки се на запознати източници, Ройтерс информира, че VW ще инвестира приблизително 100 млн. евро в новата марка, допълвайки, че компанията може да потърси “външно финансиране от инвеститори или IPO, за да увеличи способностите за производство.”

През юли 2021 г. Volkswagen Group обяви, че половината от продажбите й се очаква да бъдат на електромобили до 2030 г. До 2040 г. компанията планира близо 100% от новите й автомобили да големите пазари да бъдат с нулеви емисии.