Водещите стартъпи, които неочаквано изчезнаха през 2022

1744
Водещите стартъпи, които неочаквано изчезнаха през 2022

© Profit / Canva

Предишните две години бяха безпрецедентни в света на стартъпите – едни процъфтяваха, а други се бореха за оцеляването си и запазване на работната си сила. Глобалните проблеми с доставките допълнително оставиха своя белег върху средата.

2022 г. също се превърна в огромно предизвикателство за стартиращите предприятия в ранна фаза на развитие. Според данни от Crunchbase, цитирани от TechCrunch, рисковият капитал за третото тримесечие е намалял с умопомрачителните 33% спрямо предходното и с 53% спрямо същия период на миналата година.

Дори при най-благоприятна ситуация много голяма част от стратъпите така или иначе фалират, но през 2022 г. това се случи с компании, на които бяха възлагани сериозни очаквания, обръщат внимание още от TechCrunch и изготвят списък с някои от тях.


Airlift

Airlift, някога един от най-високо оценяваните и финансирани пакистански стартъпи, затваря през юли заради липса на капитал и неуспешен опит за затваряне на кръг за финансиране. Преди това платформата за търговски услуги набира 85 млн. долара в най-голямото финансиране от серия Б в страната, при оценка от 275 млн. долара. Това свободно падане се отрази негативно не само на служители и инвеститори, но и на общия ентусиазъм на пакистанската технологична екосистема.

Argo AI

Този крах не е заради липса на интерес или пари. Argo AI имаше подкрепата на едни от най-големите производители на автомобили в света - Volkswagen и Ford. Основан през 2016 г. от специалисти от Google и Uber, базираният в Питсбърг разработчик на системи за автономно шофиране успява да събере 1 млрд. долара финансиране за половин десетилетие. През октомври обаче ръководството хвърля бомбата, че Argo прекратява дейността си.

Технологията и част от служителите на стартъпа ще бъдат включени в звената на Ford или VW, но по всичко личи, че нито те, нито нови инвеститори са имали интерес да наливат средства в дейността му.

Красимир Николов, чийто екип прави разширената реалност достъпна за всекиСъздадената през 2014 г. QuarkXR доставя безжично XR преживяване на потребителските устройства

Fast

Fast, стартъп, който предлагаше продукти за онлайн разплащания, обявява в началото на април, че ще прекрати дейността си, след като дни наред се говори, че бъдещето му е под въпрос. Очевидно ръстът на приходите му през 2021 г. е бил скромен - едва шестцифрен, а разходите прекалено високи, без да се виждат перспективи за набиране на средства.

Компанията беше една от тези, около които се вдигаше много шум, особено след като за три години набра 124,5 млн. долара в различни кръгове на финансиране, така че новината предизвика доста вълнения в света на стартъпите.

Дори в процеса си на разпадане от Fast се обявяват за иноватор в сектора, който завинаги е променил онлайн търговията. Дали е така, всеки сам може да прецени с оглед на съдбата на стартъпа, но едно е сигурно – това е един от първите признаци, че и на финтех терена нещата не са съвсем розови.  

Шест нови пазара за финтех предприемачи Ако на развиващите се пазари ръстът на финтех често се осигурява от ефекта на ниската база, то на развитите той идва от аудиторията

FTX

Въпреки че първоначално от TechCrunch се двоумят дали да включат криптоборсата в класацията, тъй като тя технически все още не е фалирала, в крайна сметка една такава класация няма как да мине без нея.

Някогашната трета по големина борса за криптовалути FTX подаде молба за обявяване в несъстоятелност в САЩ на 11 ноември и обяви, че главният изпълнителен директор и основател Сам Банкман-Фрид е подал оставка от поста си. Тази новина дойде дни след продължилия цяла седмица срив на империята FTX, докато от компанията трескаво търсят начин да се задържат на повърхността чрез придобивания и свеж капитал от пазарните участници. Ю

На 12 декември Банкман-Фрид беше арестуван на Бахамите. На следващия ден Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ (SEC) официално повдигна обвинение срещу него за измама на инвеститорите.

Крахът на някога изключително високопрофилния стартъп, който беше набрал близо 2 млрд. долара финансиране и изглеждаше непоклатим, се оказа поредният удар за криптопазара като цяло.

Строителят на къщи от карти Банкман-Фрайд е изправен пред осем обвинения Банкман-Фрайд е отклонявал клиентски средства от старта на FTX, за да подкрепи своя хедж фонд Alameda Research и за да направи рискови инвестиции, покупки на недвижими имоти и политически дарения

Haus

Haus е платформа за директна търговия на дребно с аперитиви. Или поне беше. Въпреки че се ползва с маркетинговата подкрепа на различни интернет звезди и финансовата такава на инвеститори като Homebrew Ventures и Coatue, по-рано тази година тя също затвори врати.

Изненадващото в случая е, че малко преди това Haus преминава прага от 10 млн. долара приходи и обявява, че ще започне национална дистрибуция – два основни маркера за растеж.

Вместо това, в крайна сметка неразбирателство с инвеститорите води до пълен крах. Първоначално от фонда Constellation се ангажират да инвестират 10 млн. долара в платформата, но впоследствие се отказват от сделката без да посочват причини.

Това е още един пример колко различни подводни камъни може да има по пътя на едно стартиращо предприятие.

Кои са най-иновативните продукти на 2022?От боксови круши до умни очила за плуване – в класацията на Fast Company има много интересни примери за иновации

Insteon

Insteon внезапно прекратява дейността си в средата на април 2022 г., като изключва своите облачни сървъри, без дори да предупреди клиентите си, с което доказва, че сектора за автоматизация на дома също не е застрахован от провали. Създадена от SmartLabs през 2005 г., Insteon в един момент дори сключи споразумение с Microsoft за продажба на своите устройства в магазините на компанията и беше един от първите партньори за стартиране на платформата HomeKit на Apple с Insteon Hub Pro.

Впоследствие от компанията обясняват, че внезапното спиране на работата им се дължи основно на пандемията и проблемите във веригата за доставки.

Kitty Hawk

Когато стартира през 2010 г., на Kitty Hawk се възлагат много надежди. Основан от пионера в областта на самоуправляващите се автомобили Себастиан Трън и ръководен от него, разработчикът на електрически хеликоптери (eVTOL) има подкрепата на хора като съоснователя на Google Лари Пейдж. През септември стартъпът обяви закриването си с кратко съобщение в Twitter: "Взехме решение да закрием Kitty Hawk. Все още работим по подробностите за това какво следва."

Kitty Hawk е изпълнила общо 25 000 полета със 111 от своите летателни апарати.

Криптопазар 2023 – жив мъртвец или част от еволюцията на финансите?2022 г. се оказа брутален сблъсък с реалността за една индустрия, която стартира годините с много очаквания

Modsy

В края на юни Modsy, стартъп за онлайн услуги за интериорен дизайн, внезапно прекратява предлагането на дизайнерски проекти, уволнява дизайнерите си и оставя клиентите си с незавършени ремонти и поръчки за проекти в процес на изпълнение. До юли Modsy прекратява дейността си изцяло - изненадващ развой на събитията за стартъп, набрал 72,7 млн. долара от инвеститори, сред които Comcast Ventures и NBCUniversal.

Защо тогава?

По време на пандемията Modsy понася сериозен удар по логистиката, тъй като глобалните вериги за доставки спират. Аманда Кван-Розенбуш, бивш старши директор на отдел "Финанси и счетоводство" в Modsy, описва доставките по това време като "значителен разход" и казва, че партньорите на Modsy в областта на мебелите и декорациите често са се сблъсквали с големи закъснения.

NopeaRide

NopeaRide, първата услуга за изцяло електрически превозни средства под наем в Кения, е закрита през ноември, след като достига 70 електромобила и изгражда мрежа за зареждане в цял Найроби. Тя е закрита, след като компанията майка EkoRent Oy не успява да набере допълнително финансиране.

Да се сбогуваш с 300 хил. евро годишна заплата, за да станеш предприемач 34-годишният Сумит Кумар от Хамбург създава автоматизирана платформа за управление на активи

Reali

Финтех стартъпът за недвижими имоти Reali започва да прекратява дейността си през август, което е изненадващ ход, като се има предвид, че една година по-рано той е набрал 100 млн. долара. След бума в купуването на жилища технологичният сектор за недвижими имоти се оказа в затруднено положение, тъй като инфлацията и лихвените проценти по ипотечните кредити се покачиха, което доведе до значително забавяне на жилищния пазар в САЩ, където основно оперираше Reali.

ShopX

Базираният в Индия ShopX подава молба за обявяване в несъстоятелност през август, след като не успява да генерира достатъчно парични потоци и се сблъсква с трудности при набирането на капитал. Стартъпът, който предоставяше софтуер за свързване на брандове, търговци на дребно и крайни купувачи, набира над 66 млн. долара финансиране от Fung Group, NB Ventures и други, а последната му оценка е около 175 млн. долара.

Явно обаче и това не е било достатъчно за компанията, която малко по-рано се преориентира от B2B сектора, където се сблъсква с конкуренцията на местните 1K Kirana Bazaar и SuperK, към работа с крайни потребители.

Тази класация на TechCrunch е далеч от изчерпателна. Но тя категорично показва едно – през 2022 г. глобалната екосистема изживява дълги моменти на несигурност, без значение от географското положение, индустрията или големината на компаниите. Дали тази тенденция ще се задържи и през 2023 г., предстои да видим, но с оглед на икономическите перспективи това определено няма да е изненада.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg