Изминалата година беше мрачна за IPO пазара и според експертите 2023 г. вероятно ще бъде подобна, освен ако икономиката не се окаже по-устойчива от очакваното, предупреждава Inc.

През 2021 г. са регистрирани рекорден брой първични публични предлагания (IPO), до голяма степен поради оптимистичния фондов пазар и ниските лихвени проценти.

Тогава компаниите, листвани в САЩ, са реализирали 155 млрд. долара приходи от първични публични предлагания, сочи доклад на Ernst & Young. Но тази година броят на компаниите, които излизат на борсата, рязко се забавя, тъй като пазарът стана нестабилен, а Федералният резерв повиши лихвените проценти, за да укроти най-високата от десетилетия инфлация. През първата половина на 2022 г. постъпленията от IPO възлизат на едва 4,8 млрд. долара.

Андрю Локенаут, анализатор на финансовите пазари и професор по финанси в Училището по мениджмънт към Университета в Сан Франциско, посочва, че инвестиционната среда, белязана от високи лихвени проценти, и разклатения фондов пазар по никакъв начин не е най-благоприятната среда за поемане на рискове. А именно с това се сблъскват инвеститорите.

По думите му пазарът на първични публични предлагания обикновено е по-активен в периоди на икономически растеж и оптимизъм, когато инвеститорите са по-склонни да поемат риск, а компаниите - да излязат на борсата, за да наберат капитал. В противовес, по време на икономическа несигурност или спад пазарът на IPO може да се забавя, тъй като инвеститорите са по-предпазливи и компаниите са по-малко склонни да станат публични.

„Така че, ако пазарът не се активизира, инвестиционните фирми ще избират по-малко компании за капитализация, а рисковите инвеститори и мениджърите на фондове за дялово участие ще продължат да преструктурират компаниите от портфейла си с фокус върху рентабилността - един от ключовите фактори за вълната от съкращения в технологичния сектор“, отбелязва на свой ред Том Таули, автор на книгата High-Profit IPO Strategies: Finding Breakout IPOs for Investors and Traders.

Сам срещу всички: Джеръми Сийгъл е оптимист за акциите през 2023 г.6 прозрения от Джеръми Сийгъл за фондовия пазар, инфлацията и икономиката през 2023 г.

И все пак, анализаторите отбелязват, че все още има много частни технологични компании-еднорози със силни перспективи. Много от тях са набрали значителни капитали в рамките на миналата година, но въпреки това все още се нуждаят от време, за да се аклиматизират към по-ниските оценки, преди да пожелаят отново да излязат на капиталовите пазари. Очакванията са, ако тези компании въобще излязат на борсата, това да се случи не по-рано от втората половина на 2023 г.

"Онези, които се стремят към IPO, може да се подготвят за 2023 г., но да гледат към по-дълъг период от време, за да натиснат спусъка", казва Ченси Уанг, основател и управляващ генерален партньор на базираната в Сан Франциско фирма за рискови инвестиции Rain Capital. Тя добавя, че други стратегии за излизане от пазара, като стратегически сливания и придобивания, вероятно ще продължат да бъдат предпочитани варианти.

Много от компаниите, които предвиждаха IPO през тази година, отложиха това поне до 2023 г., припомня още Inc. и дава примери. Компанията за споделено ползване на автомобили Turo, която подаде заявление за IPO през януари 2022 г., все още не е направила такова. Други компании, включително Stripe, Klarna, Plaid, Discord и Arm, също намекнаха в началото на миналата година за подобни планове, които все още не са реализирани.