Докато технологичните гиганти се готвят да докладват приходите си тази седмица, те са изправени пред планина от различни проблеми.

В Google имаше протести и преструктуриране, а Tesla току-що обяви масови съкращения, намаляване на цените и изтегляне на Cybertruck. Подкрепяната от Microsoft OpenAI е възможно да стане обект на нови проверки, а компанията майка на Facebook – Meta, преживя трудности при голямото внедряване на новия си асистент с изкуствен интелект миналата седмица.

Обезпокоителните новини идват успоредно със златната треска, породена от генеративния изкуствен интелект, тъй като големите технологични играчи се надпреварват да внедряват новата технология в огромното си портфолио от продукти и функции, за да не изостанат на пазара, чиито приходи се очаква да достигнат 1 трилион долара в рамките на десетилетие.

Уолстрийт открито се вълнува от предстоящите резултати, което доведе до спад на технологичния индекс Nasdaq Composite с 5,5% през миналата седмица - най-сериозното отстъпление в рамките на седем дни от ноември 2022 г. насам. Дори Nvidia, която се превърна в големият печелиш от бума на изкуствения интелект, поевтиня с 14%.

"Дали тази технологична разпродажба ще продължи, според мен наистина зависи от това как ще се отчетат технологичните мегакапитали", казва Кинг Лип, главен стратег в BakerAvenue Wealth Management, пред CNBC. "Оценките определено са по-разумни сега, след като имахме малка корекция."

Лип добавя, че през последните няколко седмици компанията му е "намалила част от технологичната си експозиция".

Технологичните компании наливат рекордни суми в нововъзникващи стартъпи за генеративен изкуствен интелект и инвестират сериозно в процесорите на Nvidia за изграждане на AI модели и изпълнение на огромни работни натоварвания. Макар че този пазар се разраства бързо обаче, инвеститорите са все по-притеснени, че други съществуващи проблеми могат да доведат до намаляване на този им тип разходи.

По време на отчетите тази седмица компаниите вероятно ще продължат да изтъкват усилията си за намаляване на разходите и увеличаване на печалбите – една широка тема за ефективността, която е актуална за цялата индустрия от началото на миналата година.

Tesla започва сезона на отчетите след края на търговията във вторник, като акциите на производителя на електромобили се търгуват на най-ниската си стойност от януари 2023 г. насам. В сряда следва Meta, която е свидетел на най-големия седмичен спад на акциите си от август насам. Microsoft и Alphabet, компанията майка на Google, отчитат резултатите си в четвъртък, давайки на Уолстрийт възможност да се запознае отблизо с това как предприятията планират бюджетите си за инфраструктура за изкуствен интелект.

Ето и някои от най-големите проблеми, с които се сблъскват големите технологични компании.

Tesla

В понеделник акциите на Tesla поевтиняха за седми пореден ден и цената им вече е с 43% по-ниска от началото на годината. Очаква се компанията за електромобили на Илон Мъск да отчете спад в продажбите от около 5% - първи годишен спад на приходите от 2020 г. насам, когато пандемията наруши дейността на компанията.

Приходите на Tesla следват покъртителен тримесечен отчет за доставките и допълнителни намаления на цените на автомобилите на компанията и на нейната премиум система за подпомагане на водача. Миналата седмица производителят на електромобили заяви, че съкращава повече от 10% от работната си сила, а същия ден изпълнителните директори Дрю Балино и Рохан Пател обявиха напускането си.

"Тъй като подготвяме компанията за следващата фаза на растеж, е изключително важно да разгледаме всеки аспект за намаляване на разходите и повишаване на производителността", обяви Мъск, разкривайки съкращенията.

Два дни по-късно той информира служителите си, че компанията е изпратила "неправилно ниски" обезщетения на някои съкратени работници. А на 12 април Tesla издаде заповед за доброволно изтегляне на повече от 3800 броя Cybertruck, за да отстрани проблем със "заклещен педал", показан в станал изключително популярен в TikTok видеоклип.

"От края на 2023 г. нагласите към Tesla се влошиха", акцентира Джон Мърфи, анализатор в Bank of America.

Meta

Meta е добър залог за инвеститорите през тази година въпреки спада от миналата седмица. Акциите на компанията се повишиха с 36% досега през 2024 г., след като почти се утроиха миналата година, когато главният изпълнителен директор Марк Зъкърбърг заяви пред Уолстрийт, че 2023 г. ще бъде "годината на ефективността" на компанията.

Но технологияният гигант все още е изправен пред множество въпроси. От една страна, нейното подразделение Reality Labs, в което са концентрирани всички нейни технологии за виртуална реалност за зараждащата се метавселена, се очаква да отчете тримесечна загуба от над 4 млрд. долара за втори пореден период.

Що се отнася до изкуствения интелект, миналата седмица Meta дебютира със своя асистент - Meta AI - в WhatsApp, Instagram, Facebook и Messenger. Това е най-голямата инициатива на компанията в областта на изкуствения интелект и ще се изправи срещу ChatGPT на OpenAI и Gemini на Google.

Но Meta AI бързо предизвика противоречия. Съобщава се, че асистентът се е присъединил към затворена родителска група във Facebook, заявявайки, че има надарено дете с увреждания, като е разказал в коментарите за опита си с образователни програми в района на Ню Йорк. В друг случай пък той се е включил към форум "Не купувай нищо" и се е опитал да прави безплатни подаръци с несъществуващи предмети.

Освен всичко друго Meta трябва да покаже, че е готова за предизвикателствата, свързани с изборите в САЩ, на които един срещу друг ще се изправят президентът Джо Байдън и републиканецът Доналд Тръмп и по-всичко личи, че кампанията ще бъде изключително разгорещена. Още от времето на успешната президентска кандидатура на Тръмп през 2016 г. Facebook се превърна в проблемно място за политически дискусии и дезинформация.

Очаква се Meta да отчете ръст на приходите от 26% спрямо предходната година до 36,16 млрд. долара, според LSEG. Това ще отбележи най-бързия темп на разрастване за който и да е период от 2021 г. насам.

Alphabet

В натоварения откъм технологични отчети четвъртък Alphabet вероятно ще привлече най-голямо внимание. Миналата седмица финансовият директор Рут Порат обяви преструктуриране на финансовия отдел на Google, което ще включва съкращения и премествания, тъй като компанията насочва повече ресурси към изкуствения интелект.

В същия ден Google уволни 28 служители, според инфомация на CNBC, след поредица от протести срещу условията на труд и договора на компанията да предоставя на израелското правителство и армията услуги за изчисления в облак и изкуствен интелект. Уволненията бяха извършени, след като във вторник вечерта бяха арестувани девет служители по обвинения за незаконно проникване. Те организираха седяща стачка в офисите на компанията в Ню Йорк и Сънивейл, Калифорния, включително протест в офиса на главния изпълнителен директор на Google Cloud Томас Куриан. Арестите, излъчвани на живо в Twitch от участниците, съвпаднаха с митингите пред офисите на Google в Ню Йорк, Сънивейл и Сиатъл, които според участващите работници са привлекли стотици.

В четвъртък главният изпълнителен директор на Alphabet Сундар Пичай обяви консолидирането на екипите на компанията за изкуствен интелект под шапката на Google DeepMind. В служебна бележка той заяви, че "това е бизнес" и служителите не трябва да се "опитват да използват компанията като лична платформа, да се борят по деструктивни въпроси или да обсъждат политики".

След пандемията Пичай се затруднява да потуши недоволството на служителите си по редица въпроси, тъй като компанията е принудена да се съобразява с по-бавния растеж в сравнение с минали години и с инвеститорите, които все повече се интересуват от разходите.

Анализаторите очакват увеличение на приходите за първото тримесечие с 13%, което ще отбележи второ поредно тримесечие на годишен ръст в рамките на двуцифрен процент. В продължение на четири последователни тримесечия - между средата на 2022 г. и средата на 2023 г., растежът на компанията беше едноцифрен, тъй като рекламодателите се отдръпнаха заради рязко покачващата се инфлация и нарастващите лихвени проценти.

Акциите на Alphabet са нараснали с 12% тази година, изпреварвайки индекса S&P 500, който е отбелязал ръст от 5,1%.

Microsoft

Що се отнася до Microsoft, компанията сякаш избегна антитръстова проверка на Европейския съюз за отношенията си с OpenAI, след като регулаторните органи на ЕС посочиха, че такава възможност съществува по-рано тази година. Засега.

Технологичният гигант е инвестирал повече от 10 млрд. долара в OpenAI, чийто чатбот ChatGPT даде началото на бума на генеративния изкуствен интелект в края на 2022 г. Оттогава AI е основен акцент в отчетите за приходите на Microsoft, тъй като компанията служи като ключов технологичен партньор на стартъпа на Сам Алтман чрез своята облачна инфраструктура Azure.

Microsoft е инвестирала милиарди долари и в AI стартъпа Anthropic и е придобила дялове в други играчи в сектора като Mistral, Figure и Humane.

Позицията на компанията в областта на изкуствения интелект е най-големият двигател за нейното изкачване до 3 трилиона долара пазарна капитализация, изпреварвайки Apple като най-ценната американска компания. Въпреки това акциите на Microsoft са нараснали с едва 6,8% тази година, изоставайки от много от основните ѝ конкуренти, а някои анализатори виждат потенциална слабост в някои части от клиентската база на Microsoft, особено в малките и средните предприятия.

"Microsoft има по-голяма експозиция към малкия и средния бизнес и потребителите, отколкото която и да е друга голяма технологична компания, която покриваме", пишат анализаторите на Guggenheim в бележка от 21 април. "И макар че тези групи се държаха изненадващо добре през този мек макро период, започваме да виждаме някои признаци на отслабване на търсенето от тяхна страна."

Според LSEG Microsoft се очаква да отчете ръст на продажбите от 15% през първото тримесечие, но анализаторите предвиждат забавяне през всеки от следващите три отчетни периода.