Tesla изтегля над 3 800 броя от модела Cybertruck, за да отстрани проблем с педала на газта, съобщaва Националната администрация за безопасност на движението по пътищата в САЩ (NHTSA).

Изтеглянето идва, след като тази седмица The Wall Street Journal съобщи, че според купувачи автомобилният производител е отложил планираните им дати за доставка на пикапа от неръждаема стомана, без да посочи причина.

Федералният регулатор по безопасността заяви, цитиран от WSJ, че подложката на педала за газта на Cybertruck може да се размести и дори да се заклещи, което създава риск за непреднамерено ускоряване на електромобила и евентуална катастрофа.

Tesla ще замени или ремонтира безплатно педала на газта, съобщава NHTSA.

"Няма наранявания или произшествия поради този проблем. Просто сме много предпазливи", заяви главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск в Х по-рано тази седмица, позовавайки се на дефекта в Cybertruck. По-рано тази седмица NHTSA съобщи, че е наясно с проблема и е в контакт с Tesla, за да събере допълнителна информация.

Изтеглянето е най-новият проблем за най-скъпия производител на електромобили в света, който страда от отслабващото търсене на автомобилния си парк. През ноември на пазара се появи Cybertruck - най-новият електромобил на Tesla. Мъск предупреди, че е малко вероятно необичайно изглеждащият пикап да генерира значителен паричен поток преди края на годината.

Най-евтината версия на модела се продава за около $76 000, като по-скъпият вариант, наречен Cyberbeast, започва от $96 000, според уебсайта на Tesla. За сравнение, най-евтиният Model 3 на компанията се продава за по-малко от една трета от цената на Cyberbeast.

Акциите на Tesla са паднали с 40% тази година. Тази седмица компанията съобщи, че съкращава над 10% от работната си сила в световен мащаб. Двама от главните заместници на Мъск също заявиха, че напускат Tesla.

Тази седмица производителят публикува пълномощното си, в което се опитва да възстанови големия пакет от заплати на Мъск, след като съдът в Делауеър го отхвърли през януари.

По-рано тази година Tesla издаде отделна заповед за изтегляне на Cybertruck-ове от 2024 и други модели на компанията. NHTSA заяви, че когато електромобилите мигат с предупредителни светлини, размерът на шрифта е малък и труден за разчитане, което повишава риска от катастрофа. Често изтеглянията се отстраняват чрез актуализации на софтуера, вместо с транспортиране на моделите до сервизни центрове.