Като икономика на стойност 18 трилиона долара, в която живеят 1,4 милиарда души, Китай е естествен източник на статистически суперпоказатели.

Интернет гигантите на страната обаче са джуджета на фона на американски колоси като собственика на Google - Alphabet, чиято пазарна стойност възлиза на стойност 1,3 трилиона долара.

И разликата само се увеличава, пише Reuters и добавя:

“Стимулирана от исторически по-ниската оценка на китайските организации и години на регулаторни мъки, тази седмица Alibaba разкри плановете си да се раздели на шест части, проправяйки пътя за други местни конгломерати да последват нейния пример. Инвеститорите ликуват, но шампанското вероятно гърми в Купертино, Маунтин Вю и Сиатъл”.

В своя пик, през февруари 2021 г., комбинираната пазарна стойност на осемте най-популярни китайски технологични компании - Alibaba, Tencent, Meituan, PDD, JD.com, NetEase, Baidu и Xiaomi, надхвърли 2,5 трилиона долара. Достъпът до евтин капитал помогна на предприемачи като Джак Ма от Alibaba бързо да изградят разрастващи се империи с глобални амбиции.

Но президентът Си Дзинпин, изнервен от действията на някои ръководители, монополното поведение на други, злоупотребата с потребителски данни и неясния финансов риск, предприе мерки за ограничаване на индустрията, припомня още информационната агенция.

Последвалите регулаторни репресии допринесоха за намаляването на общата пазарна капитализация на осемте водещи китайски технологични компании наполовина.

Завръщането на Ма като знак за разведряване на бизнес средата в Китай Престоят на Ма в странство стана символ на обрата в съдбата на частния сектор в страната

В същото време осемте им американски еквивалента, начело с Apple, Microsoft и Alphabet, днес са на обща стойност 8 трилиона долара.


Анализаторите виждат в този ход на Alibaba опит за частично скъсяване на дистанцията, тъй като разделянето на конгломерати като Alibaba се очаква да повиши оценките им и да помогне за ограничаването на регулаторния риск. От анализаторската компания Bernstein, например, смятат, че сумата от отделните части на Alibaba може да струва общо 392 млрд. долара, в сравнение с 228 млрд. долара преди обявяването на сделката.

Цената обаче ще бъде свързана с икономии от мащаба.

Американските технологични гиганти вече генерират три пъти повече приходи и близо пет пъти повече свободни парични потоци от своите китайски конкуренти, показват данни на Refinitiv Eikon. Разполагайки с тези огромни средства, Alphabet и Meta Platforms се насочват към Югоизточна Азия - най-бързо растящия пазар на Facebook, където китайските им конкуренти имаха надежди, че ще спечелят дял, за да компенсират забавянето на растежа у дома, акцентира Reuters.

Мащабът също така помага за иновациите. Голяма част от научните постижения са дело на корпоративните лаборатории, тъй като конгломератите могат лесно да извличат печалби от стабилните си бизнеси и да ги влагат в скъпи дългосрочни проекти в сфери като изкуствения интелект, нанокомпютрите и т.н.

Бюджетът за научноизследователска и развойна дейност на Alphabet, например, е 40 млрд. долара през 2022 г. - 11 пъти повече от този на китайския монополист в областта на интернет търсачките Baidu, който също се опитва да се превърне в лидер в областта на изкуствения интелект.