От разследвания в Италия, през забрана за инсталиране на служебни устройства в САЩ, Европа и Австралия - социалната медия TikTok е във фокуса на регулаторите навсякъде в западните държави и техните съюзници. Причините за това обикновено се представят като “притеснения за националната сигурност”, а конкретният повод - възможността платформата да предава лична информация за потребителите на китайските служби.

Сагата с присъствието на TikTok на западните пазари започна по времето на президента Тръмп, който първи обяви, че тя трябва да бъде забранена, но в четвъртък за първи път придоби ясен институционален характер, след като главният изпълнителен директор на платформата Шоу Чу се изправи пред Конгреса.

CNN посочва най-важните изводи от неговото изслушването.

Вашингтон вече е взел решение за TikTok

Изслушването, което е продължило повече от пет часа, стартира с призиви за забрана на приложението, които обединяват двете партии.

ЕК забрани на служителите си да инсталират TikTok Това е поредният пример за нарастващото напрежение между Пекин и Запада
В отговор Чу подчертава независимостта на TikTok от китайското ръководство и изтъква, че социалната мрежа не е достъпна в континентален Китай, а основните ѝ централи са в Лос Анджелис и Сингапур.

И наистина, TikTok не работи в Китай, но тъй като китайското правителство по условие има силни лостове за въздействие върху предприятията под негова юрисдикция, американските законодатели смятат, че ByteDance, собственик на TikTok, може да бъде принудена да сътрудничи на Пекин.

Въпреки всички протести на главния изпълнителен директор на TikTok, в крайна сметка републиканецът Макморис Роджърс, цитиран от CNN, е категоричен:

"За американския народ, който гледа днес, чуйте това: TikTok е оръжие на Китайската комунистическа партия, за да ви шпионира, да манипулира това, което виждате, и да експлоатира бъдещите поколения".

И явно не само той мисли така в Конгреса.

Въздействието на TikTok върху децата е ключов фактор

Въпреки че очакванията бяха националната сигурност да бъде основният акцент на изслушването, много законодатели са засегнали и темата за въздействието на TikTok върху децата, посочва CNN.

"Изследванията установиха, че алгоритмите на TikTok препоръчват на тийнейджърите видеоклипове, които създават и засилват чувството за емоционално страдание, включително такива, насърчаващи самоубийство, самонараняване и хранителни разстройства", смята демократът от Ню Джърси Франк Палоун, цитиран от медията.

Републиканецът Гас Билиракис, който смята, че липсва адекватно модериране на съдържанието в платформата, е още по директен: "Вашите технологии буквално водят до смърт".

Правителствените агенции в САЩ имат 30 дни да приложат забраната на TiкTokАмериканският съюз за граждански свободи призова Конгреса да не забранява TikTok
Тези обвинения са факт, въпреки че през последните месеци TikTok пусна редица нови функции за осигуряване на допълнителни гаранции за по-младите потребители, включително задаване на нов 60-минутен дневен лимит по подразбиране за лица под 18-годишна възраст.

Федералното правителство засилва натиска

Извън залата федералните служители засилиха реториката си срещу TikTok, акцентира CNN и цитира държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен, според когото TikTok трябва да бъде "спряна по един или друг начин", отбелязвайки, че "има различни начини да се направи това".

По думите му дори тя да бъде откъсната от компанията-майка ByteDance, това надали ще бъде достатъчно.

Висшият американски дипломат отново е посочил, че приложението е заплаха за националната сигурност на САЩ.