Италианският антитръстов орган е започнал разследване на китайското приложение за социални медии TikTok по подозрения, че то нарушава неговите правила, като позволява публикуването на "опасно съдържание", подтикващо към самоубийство, самонараняване и лошо хранене.

Проверката включва и ирландското подразделение на TikTok, което отговаря за връзките с европейските клиенти, както и британското и италианското, се казва в изявление на надзорния орган, цитирано от Reuters, като се допълва, че данъчната полиция на Италия е посетила италианската централа на приложението във вторник.

ЕК забрани на служителите си да инсталират TikTok Това е поредният пример за нарастващото напрежение между Пекин и Запада
Социалната мрежа TikTok, собственост на китайската компания ByteDance, е изправена пред все по-строги регулации, тъй като международната загриженост относно възможността китайското правителство да получава достъп до данните за местоположението и контактите на потребителите нараства.

Италианските регулатори смятат, че в платформата има многобройни видеоклипове на млади хора, които се самонараняват, и "липсват адекватни системи за надзор на съдържанието, публикувано от трети страни". Приложението също така нарушавало и собствените си правила за премахване на опасно съдържание.

Антитръстовият орган изразява несъгласие и с начина, по който приложението използва изкуствен интелект.

Все още няма официална позиция на TikTok по темата.