Над десетилетие лихви близо до нулата и постоянни фискални и парични облекчения създаде условия за надуването на огромни инвестиционни балони в целия свят. През последните месеци виждаме как лихвените проценти вървят нагоре, а централните банки затягат политиките си. Балоните са на път да се спукат, пише The National News.

Кои са те и кои имат потенциал за нов възход?

Меме акции

Миналогодишната мания по меме акциите провокира трейдърите да нахлуят в компании като AMC Entertainment и GameStop, за да направят бързи пари и да унищожат хедж фондовете, които ги ограничават.

Като резултат цената на акциите на GameStop скочи с повече от 2400%.

До пик от 483 долара на 28 януари 2021 г., което беше „безумие“, казва Иън Ланс, съуправител на Temple Bar Investment Trust.

GameStop беше американски търговец на видеоигри с продажби от едва 6 млрд. долара. В своя пик пазарната му капитализация достигна 34 млрд. долара. Това за кратко го направи най-големият член на индекса Russell 2000. В момента акциите му се търгуват на цена само 26 долара.

Възможно ли е цените на меме акциите да тръгнат рязко нагоре? Предвид факта, че това лято ралито на мечия пазар съживи за кратко манията по тях, надеждата никога няма да умре.

Tesla

Производителят на електромобили също извлече полза от годините на евтини пари. Акциите скочиха със 160% между март 2020 г. и ноември 2021 г.

Те се търгуваха на много по-високи цени в сравнение с тези на най-големите производители на коли в света, сред които са Volkswagen и Toyota, макар производството на компанията да отговаря за по-малко от 1% от глобалните продажби на автомобили.

Tesla се търгуваше на 410 долара на 4 ноември миналата година, но падна до 238 долара, което е спад от 40% и ясно отразява как настроенията се променят. Инвеститорите имат повод за тревога и заради възможността Мъск да купи Twitter.

Начинанието на Илон Мъск, наречено Twitter, се оценява различно от анализаторите.

FAANG

Когато група компании си измисли акроним, това вече е повод за тревога. След като нововъзникващите пазари Бразилия, Русия, Индия и Китай бяха събрани заедно и наречени BRICS, последвалият балон можеше да приключи само по един начин.

Такава ситуация виждаме при FAANG, абревиатура, която обединява Facebook (сега Meta), Amazon, Apple, Netflix и Alphabet - собственикът на Google.

Всичките пет бяха сдъвкани и изплюти от балона на евтините пари. Тази година Netflix се срина с близо 60%, а Meta - с почти 59% Надолу тръгнаха и акциите на Alphabet (30.05%), Amazon (29.4%) и Apple (20.10%).

Златото и криптовалутите засега не оправдават очакванията Те са определяни като устойчиви при инфлация, но през тази година не показват да са такива

Идва ли по-добро време за FAANG? На компаниите не бива да се гледа като група. Тяхното представяне може да варира. Най-надеждни към днешна дата изглеждат шансовете на Meta и Netflix.

Държавни облигации

Политиката на централните банки поддържаше държавните облигации в 35-годишен балон. Всичко започна от бившия председател на Федералния резерв на САЩ Алън Грийнспан. Той реши да защитава пазарите във времена на проблеми - процес, известен като „Greenspan Put“.

Лихвеният процент на Фед стартира на 14,35% през 1987 г. - годината, в която Грийнспан беше назначен във Фед. Той напусна през 2006 г., когато затвори на 5,17%.

След финансовата криза процентът падна до 0,05%. Сега е 3,25% и може да достигне 4,5% до края на годината.

Според експерти държавните облигации без съмнение ще се възстановят, но само когато инфлацията е под контрол и цикълът на лихвените проценти достигне своя връх.

Биткойнът

Инвестирането в биткойни и други криптовалути винаги е било рисково. Последните турбуленции на пазара не са нещо непознато. Цената на биткойна достигна пик от 67 582 долара на 8 ноември миналата година. Днес тя е под 20 000 долара.

Какво ще се случи с биткойна? Докато други криптовалути се сринаха, той все още показва жизненост. Има вероятност да тръгне нагоре, макар никой да не е открил каква е полезната му употреба.

NFT

Незаменяемите токени се появиха за една нощ и изведнъж започнаха да се предлагат за милиони долари. Те представляват дигитални активи, които не може да бъдат копирани, откраднати или репликирани. Творците ги използват, за да създават уникални творби. NBA продаде видео клипове с емблематични моменти от историята на баскетбола.

През януари продажбите достигнаха пик от 12,6 млрд. долара, според компанията Chainalysis. През юни те се свлякоха до 1 млрд. долара.

Ще видим ли токените отново във възход? Когато биткойнът се възстанови, е напълно възможно да стане точно това.

Технологиите, в които бизнесът вярва и инвестира Най-важните технологични тенденции за компаниите през 2022 г., според McKinsey

Spac

Инвеститорите миналата година бяха така замаяни от лесните пари, че искаха да купуват акции без да знаят какво представляват. Добре дошли в Special Purpose Acquisition Company, или Spac!

Става дума за “cash shell” бизнеси, които се листват на фондовия пазар, въпреки че нямат търговски операции, с надеждата, че ще се появи нещо. Обнадеждени инвеститори наляха милиарди в тях, но днес никой не се чувства късметлия.

Месо на растителна основа

Вкусовете се променят, особено когато става дума за храна. Миналата година мнозина чуха за смъртта на традиционния бургер, на чието място се появи неговата растителна алтернатива.

Новата тенденция тласна нагоре акциите на нюйоркската компания Beyond Meat. През юли 2019 г. те се предлагаха за 234 долара. Тази година цената се свлече до 65 долара.

Сега вече може да добавите в портфолиото си акции на Beyond Meat само за 15 долара.

Инвестиционният съвет на Безос, който следва Шакил О`Нийл 50-годишната легенда в баскетбола е сред ранните инвеститори в Google и оттогава насетне е създала диверсифицирано портфолио

Може ли алтернативите на месото отново да придобият печеливш привкус? Докато парите са кът, надали.

Кати Ууд

Кати Ууд беше звездата на фондовия пазар за 2020 г., тъй като нейният водещ фонд Ark Innovation ETF скочи със 152,52%. Спадът му започна миналата година, а през тази срина с още 56,9%, повличайки репутацията на Ууд надолу.

Възстановяването няма да е лесно. Ерата на евтините пари няма скоро да се завърне.

Имотен пазар

От години цените на имотите вървят нагоре. Със сигурност трябва да паднат. За това подсказват и лихвите на ипотечните кредити, които се насочват към 7%.

Moody's Analytics прогнозира цените на жилищата в САЩ да паднат с 10% от пика си, докато Capital Economics очаква срив от 10% до 15% в Обединеното кралство.

Търсенето на имоти, а също така на ипотечни кредити намалява. Пазарите обаче все още не са се стопили, казва Том Браун, управляващ директор на Ingenious Real Estate.

Развоят на събитията ще е различен според пазара.

Хората все още имат нужда от покрив над главата си. Пълният срив на цените на жилищата следователно може да бъде предотвратен, но спадът на цените е неизбежен.