Европейският бизнес в Китай прави преоценка на своите пазарни планове след година на ковид мерки, които допълнително изолираха страната от останалия свят, казва Йорг Вутке, президент на Търговската камара на Европейския съюз в Китай.

Строгата политика по отношение на разпространението на коронавируса ограничи международните пътувания и бизнес активността, особено след двумесечния локдаун, въведен в Шанхай тази година.

Тежките мерки през последните две години първоначално помогнаха на Китай да се възстанови по-бързо от шока от пандемията, в сравнение с други страни. Политиката му сега обаче сериозно контрастира на тази на останалия свят, който все повече отпуска ограниченията заради COVID-19.

За европейския бизнес “ние говорим за пълно преосмисляне на представата ни за Китай през последните шест месеца", казва Вутке. Той допълва, че локдауните и несигурността за бизнеса са превърнали Китай в “затворена” и “отличително различна” страна, което кара компаниите да я напускат.

На този етап много компании все още не са предприели такава стъпка. Други доста по-малки обаче я направиха, допълва Вутке, уточнявайки, че търговската камара няма възможност да оцени колко компании са се отказали да стъпят на китайска земя.

Преките чуждестранни инвестиции от ЕС в Китай са намалели с 11,8% през 2020 г. спрямо година по-рано, сочи доклад на камарата. По-нови данни не са налични.

Въпреки че все още има избрана група високопоставени мултинационални компании, готови да инвестират милиарди долари, тенденцията на намаляващи преките чуждестранни инвестиции е малко вероятно да се обърне, докато европейските ръководители са силно ограничени да пътуват до и от Китай, се казва още в доклада.

През първата половина на година икономиката на Китай нарасна с едва 2.5% - доста под официалната цел от около 5.5%.

В края на юли Пекин посочи, че страната може да не постигне тази цел. Междувременно властите показаха малко признаци за премахване на т. нар. динамична нулева политика на Covid-19. Китай намали времето за карантина за международни и вътрешни пътници, но спорадичните локдауни, независимо дали на туристическия остров Хайнан, или на град Чънду, поддържат бизнес несигурността висока, пише CNBC.

Китай затвори най-големия в света пазар за електроникаНулевата толерантност към случаите на COVID-19 важи за всички сфери

Вутке казва, че очаква най-рано Китай да отвори границите си в края на 2023 г. Прогнозата е направена въз основа на времето, необходимо за ваксиниране на достатъчно голяма част от населението.

Идеологията надделява над икономиката

Европейските бизнеси, които останаха в Китай, все повече се сблъскват със среда, в която идеологията надделява над икономиката, пише в доклада на камарата.

С 40 години опит зад гърба си на китайския пазар, Вутке не е виждал подобно нещо - когато внезапно вземането на идеологически решения е по-важно от вземането на икономически решения.

По думите му, ситуацията е подсилена от гласове отвън и от американските санкции, което донякъде обяснява защо способността да разчиташ на себе си е изведена толкова високо в момента. Вутке визира стремежа на Китай през последните няколко години да изгради свои собствени технологични и други индустрии.

Междувременно, наред с други мерки, САЩ ограничиха своите компании да доставят ключови компоненти на китайски технологични компании като Huawei.

От камарата не уточняват в какво точно се изразява идеологията, но казват, че политиката на Китай срещу Covid олицетворява „отдалечаването на страната от останалия свят“.

Политиката не се е променила въпреки многото дълги, откровени разговори с представители на китайското правителство, допълва Вутке.

Докато китайската икономика се забавя, една индустрия процъфтяваБВП на страната нарасна само с 0,4% през второто тримесечие, което е най-бавният темп от повече от две години

По думите му, китайците са разделени между това, което виждат, че трябва да се направи, и това, което може да бъде направено. В един момент има ясна директива отгоре и тя посочва как точно трябва да станат нещата.

Това е идеологията. Как може да я оспорваш, пита Вутке.

По-рано този месец китайският президент Си Дзинпин заяви, че страната е взела мерки спрямо разспространението на COVID-19 и е стимулирала икономическото и социалното развитие по добре координиран начин. Той допълни, че Китай е навлязъл в нов етап на развитие.

Големият пазар на Китай

Чуждестранните компании, които вече работят в Китай, в момента не предприемат нищо. Макар икономиката на страната да расте много бавно, нейните мащаби и ниска база им дават достатъчно основания, за да продължат напред, казва Вутке.

Някои, особено германските автомобилни гиганти, инвестират повече.

През първите осем месеца на тази година чуждестранните директни инвестиции от Германия са нараснали с около 30% спрямо година по-рано - по-бързо, отколкото през първите седем месеца, когато беше регистриран ръст от 23,5%, сочат данни на Министерство на търговията на Китай.

Оттам обаче не публикуваха актуализирани данни за инвестициите от САЩ, които по официални данни са нараснали с около 36% за първите седем месеца от годината.

Чуждестранните компании все още има твърде големи възможности за развитие в страната.

Китай подобрява достъпа до местния пазар, макар и в райони, където местните вече доминират или са „отчаяни“ за чуждестранни инвестиции, казва още Вутке.