В понеделник Credit Suisse обяви, че през първото тримесечие нетните изходящи потоци на активи от банката са били 61 млрд. швейцарски франка (68 млрд. долара). От 167-годишната финансова институция добавят, че тегленията продължават дори след спасителната операция, осъществена от държавата с помощта на UBS, информира Reuters.

"Към 24 април 2023 г. тези изходящи потоци са намалели, но все още тенденцията не се е обърнала", заявяват от Credit Suisse.

От банката също така посочват, че са имали значителни тегления на парични депозити, както и неподновяване на срочни депозити с настъпващ падеж. През първото тримесечие депозитите на клиенти са намалели с 67 млрд. швейцарски франка.

Банката отчита може би последните си резултати в дългата си история, посочват още от информационната агенция, тъй като се очаква скоро да бъде завършен „бракът ѝ“ с конкурентната швейцарска банка UBS.

Инвеститори на Credit Suisse оспорват отписването на облигации за $17 млрд.Притежателите на AT1 облигации искат решението за отписване да бъде отменено


Активите, управлявани от водещото подразделение за управление на благосъстоянието на Credit Suisse, са спаднали до 502,5 млрд. франка в края на март, в сравнение със 707 млрд., отчетени за същия период на миналата година.

Клиентите бързо започнаха да изтеглят парите си от Credit Suisse, след като тя попадна в капана на пазарните сътресения, отприщени от фалита на американските кредитори Silicon Valley Bank и Signature Bank, припомня информационната агенция и добавя:

„Това накара швейцарските власти да изготвят спасителен пакет, в който UBS се съгласи да придобие Credit Suisse срещу 3 млрд. швейцарски франка в акции и да поеме до 5 млрд. франка загуби. Пакетът включваше и държавни финансови гаранции в размер на 200 млрд. франка“.

Credit Suisse съобщава, че в края на първото тримесечие е имала 108 млрд. швейцарски франка нетни заеми по тези инструменти, след като е изплатила 60 млрд. Оттогава финансовата институция е изплатила още 10 млрд.