Credit Suisse е пропуснала да проведе пълно вътрешно разследване по обвинения, че е е обслужвала нацисти и сметки, свързани с нацисткия режим, чак до 2020 г., става ясно от ново разследване на бюджетната комисия на Сената на САЩ.

Според прессъобщение на Сената от вторник, когато в САЩ беше отбелязан Деня в памет на жертвите на Холокоста, цитирано от CNN, Credit Suisse е уволнила независим омбудсман, който е ръководил обширен вътрешен преглед, и е ограничила обхвата на вътрешните проверки. Това е довело до значителни пропуски в съдебното разследване, смятат от сенатската комисия.

Разследването е следствие от доклад на Центъра "Симон Визентал" (SWC) от март 2020 г., който свързва сметките на Credit Suisse със списък от 12 000 нацисти, избягали в Аржентина. Тогава от финансовата институция коментират, че независима експертна комисия вече е извършила задълбочено разследване на банката, което не е показало подобни връзки, като добавят, че ще разгледат допълнително въпроса.

В изявление от вторник обаче от Credit Suisse заявяват, че след двугодишно разследване на твърденията на Центъра "Симон Визентал" са установили, че “няма доказателства в подкрепа на твърденията на SWC" за банкови сметки, свързани с нацисткия режим.

След кризата с Credit Suisse: Швейцария се разделя с имиджа на банков райЗакони, при които акционерите и парламентаристите нямат право на глас, ще навредят на авторитета на страната
От банката заявяват, че екип от 50 специалисти от независимата консултантска компания AlixPartners е прекарал повече от 50 000 часа в разследване на въпроса, използвайки архивите и базите данни на организацията.

Новото разследване на Сената е фокусирано около твърденията на Нийл Барофски, адвокат от Jenner&Block, нает през юни 2021 г. да изпълнява функциите на омбудсман и да наблюдава прегледа на потенциалните връзки на банката с нацисткия режим.

Той твърди, че тя не е проучила напълно връзките подобни клиенти или възможността да е финансирала маршрути за бягство към други държави, използвани от нацистите след войната.

Барофски е изготвил доклад със своите констатации за банката, но е заявил, че тя се е отклонила от ангажиментите си да го публикува през юни миналата година и е прекратила договора му през ноември.

"Когато става въпрос за разследване на нацистки въпроси, справедливото правосъдие изисква да не оставяме камък върху камък. Досега Credit Suisse не е успяла да покрие този стандарт", се казва в изявление на инициаторите на разследването.

"Макар че Credit Suisse първоначално се съгласи да разследва доказателства за неидентифицирани досега сметки, свързани с нацисткия режим, информацията, която получихме, показва, че банката е установила ненужно тесен обхват на проверката и е отказала да анализира нови следи, открити в нейния ход", се казва в мотивите.

Днес е последното годишно общо събрание на погълнатата от конкурента си UBS банка
В изявлението си от вторник Credit Suisse заявява, че "банката е запозната с отчета за ограничения ангажимент на бившия омбудсман, съдържащ множество фактически грешки, подвеждащи и неподкрепени твърдения, които се основават на непълно разбиране на фактите".

Банката "категорично отхвърля тези неверни твърдения".

Credit Suisse е втората по големина банка в Швейцария по активи и през последните няколко години е преследвана от скандали и големи загуби. Миналия месец тя беше придобита от най-големия си конкурент UBS, след като беше напът да предизвика банкова криза в цяла Европа.

През 1998 г. Credit Suisse и UBS платиха 1,25 млрд. долара за уреждане на съдебни дела, заведени от оцелели от Холокоста и техни наследници, според които банките незаконно са съхранявали милиони долари, депозирани от нацисти преди и по време на Втората световна война.