Управителният съвет на Федералния резерв одобри придобиването на американските дъщерни дружества на Credit Suisse от UBS Group AG, с което беше премахнато още едно важно препятствие пред завършването на спасителната сделка, осъществена с посредничеството на Швейцария, съобщи Reuters.

UBS се ангажира да предостави на централната банка на САЩ план за изпълнение за обединяване на бизнеса и операциите си в САЩ с тези на Credit Suisse в рамките на три месеца след приключване на сделката, се казва в изявление на Управителния съвет на Фед.

Планът ще включва по-строги изисквания, включително стандарти за ликвидност на банката, поради увеличения размер на институцията, се казва в изявлението.

Централната банка на САЩ е длъжна да извърши преглед на банковите сливания, когато банка с общи активи над 250 млрд. долара закупи акции с право на глас на компания с активи за 10 млрд. долара или повече.

UBS е поискала от ФЕД да одобри сливането на 22 март, съобщи ФЕД.

Банките в ЕС все по-често търсят с кого да споделят кредитните рискове През миналата година банките в еврозоната са осъществили рекорден брой сделки за прехвърляне на риска, които възлизат на обща стойност 174 млрд. Евро

След години на скандали и загуби 167-годишната Credit Suisse достигна до ръба на фалита, преди базираният в Цюрих конкурент UBS да се притече на помощ със сливане, проектирано и финансирано от швейцарските власти миналия месец.

UBS се съгласи да купи Credit Suisse за 3 млрд. швейцарски франка (3,3 млрд. долара), което е малка част от предишната ѝ пазарна стойност.

Швейцарските власти и UBS Group AG се надпреварват да приключат поглъщането на Credit Suisse Group AG в рамките на едва един месец, за да запазят клиентите и служителите на кредитора, съобщи по-рано Reuters.

Английската централна банка също е одобрила поглъщането в Обединеното кралство, съобщиха запознати с процеса лица.

UBS заяви, че очаква сделката да създаде бизнес с над 5 трилиона долара общо инвестирани активи.

След кризата с Credit Suisse: Швейцария се разделя с имиджа на банков райЗакони, при които акционерите и парламентаристите нямат право на глас, ще навредят на авторитета на страната

Съгласно сделката за поглъщане притежателите на облигации AT1 на Credit Suisse няма да получат нищо, а акционерите, които обикновено се нареждат под притежателите на облигации по отношение на компенсациите, ще получат 3,23 млрд. долара.

ФЕД подлага на засилен надзор фирмите с активи за над 700 млрд. долара или над 75 млрд. долара в дейности между юрисдикциите, включително годишни стрес тестове и повишени стандарти за ликвидност.