Credit Suisse и UBS трябва да замразят всички съкращения, планирани като част от спешното им сливане. За това е призовала Асоциацията на служителите на швейцарските банки (SBPV) в отворено писмо до парламента на страната, цитирана от Reuters.

Управляващият директор на SBPV Наталия Ферара се e обърнала към законодателите с искане да вземат предвид интересите на служителите, засегнати от фалита на Credit Suisse, и да спрат всякакви съкращения до края на 2023 г.

"Ние ви призоваваме да подкрепите в парламента нашето искане за замразяване на съкращенията до края на 2023 г.", пише Ферара в писмо, публикувано от вестник Blick в понеделник. "Политиците не трябва да бягат от отговорност".

Вълци, елени и банки. Как правилата след 2008 доведоха до проблемите днесКредиторите вече не се борят с отлива на финансиране на едро, както през 2008 г., но просто за заменили този проблем с друг
Швейцарският парламент се събира на извънредно заседание във вторник, за да обсъди организираното от държавата спасяване на Credit Suisse, което се състоя миналия месец. В неговите рамки UBS се съгласи да купи конкурента си Credit Suisse за 3 млрд. швейцарски франка (3,31 млрд. долара) в сделка, направлявана от правителството, централната банка и пазарния регулатор на страната, за да се избегне срив във финансовата ѝ система, припомнят от информационната агенция.

"През последните три седмици много от приблизително 17 000-те служители на Credit Suisse и 22 000-те служители на UBS гледат на бъдещето си с несигурност", казва Ферара, акцентирайки върху числеността на засегнатите.

В световен мащаб в Credit Suisse работят 45 000 души, а в UBS - общо 74 000.

"В обществения дебат за поглъщането на Credit Suisse от UBS се говори много за цифри, пари, регулации, организации, които са твърде големи, за да фалират, и бонуси. Но темата за засегнатите служители на двете банки остава под черта”, пише още Ферара и добавя:

"Това трябва да се промени."

„Нека да горят“. Янис Варуфакис с нова визия за
Тази позиция, посочва Reuters, идва, след като главният изпълнителен директор на UBS Серджо Ермоти миналата седмица предупреди, че поглъщането ще доведе до "промени и трудни решения".

Създадената супербанка може да намали работната си сила с 20-30%, съобщи, на свой ред, швейцарският вестник Tages-Anzeiger, като се очаква в Швейцария да бъдат съкратени 11 000 работни места.

Въпреки тези заявки от UBS са категорични, че е твърде рано да се спекулира със съкращенията на работни места. Но Ферара акцентира, че не по вина на служителите се е наложило оздравяване на банката и “точно сега е време засегнатите хора от двете банки да получат защита и уважение".