Великобритания е ликвидирала вълците преди повече от век, като ги е изтребила, защото са отвличали овце, а понякога и хора. В резултат на това, без естествения си враг популацията на елени се разраства, унищожава пасищата и това, в крайна сметка, се оказва вредно за биоразнообразието.

Сега в страната все по-често се чуват призиви за повторно развъждане на вълците.

Този пример дават в свой анализ от Reuters, като правят паралел с финансовата система и са категорични, че тя може да си извлече поука от ситуацията с вълците във Великобритания – ограничаването на един вредител може да насърчи друг.

Ето как тази история може да се отнесе към фалита на Credit Suisse и Silicon Valley Bank, според Reuters.

Преди петнадесет години стана ясно, че навикът на кредиторите да се финансират щедро с непостоянни, краткосрочни заеми от финансови инвеститори може да бъде огромен проблем, тъй като именно това спомогна за потъването на гиганти като Lehman Brothers и Northern Rock. Затова регулаторните органи преразгледаха своя инструментариум, като насърчиха банките да се осланят на предполагаемо стабилни източници на парични средства като, например, парите, които домакинствата и компаниите държат в своите сметки.

Тази промяна на екосистемата насърчава период на спокойствие, но в същото време води до непредвидени последици. Корпоративните вложители се оказват лесно податливи на притеснения и дори паника в моменти на несигурност.

Нуриел Рубини смята, че има вероятност за „тежка рецесия следващата година“Професорът от Нюйоркския университет предупреждава за „огромното натрупване на дългове“ в световен мащаб през последните десетилетия

Тези на Silicon Valley Bank, която беше приоритетно насочена към технологиите, например, се опитаха да изтеглят 42 млрд. долара в рамките на един ден. В същото време депозитите в далеч по-традиционната Credit Suisse спаднаха с повече от 1/3 през последните три месеца на 2022 г., тъй като разтревожените клиенти, занимаващи се с управление на финанси, изтеглиха средсвата си.

В крайна сметка се оказва, че кредиторите вече не се борят с отлива на финансиране на едро, както през 2008 г., но просто за заменили този проблем със свръхзависимост от клиентите на корпоративното и частното банкиране, които също могат да изтеглят парите си за минути.

2023 с усещане за 2008 Перспективите са големите играчи да станат още по-големи, по-малките да се сблъскат с още затруднения, смятат анализаторите

„Регулаторните органи отново ще преосмислят инструментариума си, но предишните техники за борба с вредителите този път няма да сработят. След последната криза Базелските правила наложиха на банките да поддържат достатъчно ликвидни активи, за да покрият цялото си финансиране на едро, сякаш всяка стотинка от него може да бъде поискана наведнъж. За корпоративните депозити, които надхвърлят националните гаранции по депозитите, обаче те обикновено изискват 40% ликвидни активи и 10%, ако клиентът е с "висока нетна стойност", посочват от Reuters в анализа си.

Логично би било тези коефициенти на покритие да се повишат до 100% или нещо подобно, посочват анализатори пред агенцията, което е равносилно на избиването на елените, оказали се вредни за биоразнообразието след изчезването на вълците. Но ако регулаторните органи въведат изискване към банките да подкрепят тези депозити на 100% с ликвидни инструменти вместо с кредити, размерът на паричните средства, които те ще трябва да държат, ще им остави малко възожности за отпускане на заеми за икономиката.

„Няма лесен отговор, а проблемът е спешен. Онлайн банкирането улесни клиентите да теглят пари в брой, а социалните медии засилват финансовата паника. Ясно е, че депозитите могат бързо да се превърнат от приятел във враг. Но регулаторите и политиците трябва да помнят, че премахването на хищниците води до нови проблеми. По-добре е да живеем заедно с тях, да разберем как се държат и да сме готови да загубим някоя друга овца“, акцентират в заключение от Reuters.