UBS подписа споразумение с швейцарското правителство за покриване на загуби в размер до 9 млрд. швейцарски франка от спешното поглъщане на Credit Suisse.

Това съобщиха днес (9 юни) от най-голямата банка и правителството на страната, цитирани от Reuters.

Като част от сделката, UBS трябва да запази централата си в Швейцария, заяви правителството.

"За да направи възможно поглъщането, правителството предостави на UBS гаранция за евентуални загуби, възникнали при ликвидацията на активите на Credit Suisse", се казва в изявление на правителството.

"Гаранцията ще влезе в сила само ако загубите от ликвидацията на тези активи надхвърлят 5 млрд. швейцарски франка и е ограничена до общо 9 млрд. франка", се казва още в съобщението.

Приоритет както за федералното правителство, така и за UBS е да се сведат до минимум потенциалните загуби и рискове. Нито UBS, нито правителството споменават как ще бъдат покрити потенциалните загуби над договорените общо 14 млрд. франка - 5 млрд. от UBS и 9 млрд. от правителството, допълва още Reuters.

Поглъщането на Credit Suisse размести пазара на труда за банкови служителиПрез първото тримесечие на 2023 г. кандидатурите в сферата на финансовите услуги са се увеличили с 67%

По-рано тази седмица UBS заяви, че всякакви допълнителни гаранции за загуби ще изискват отделно правно основание под формата на парламентарно одобрение.

Съгласно условията на поглъщането, организирано от швейцарските власти през март тази година като част от спасяването на Credit Suisse, UBS се съгласи да плати 3 млрд. швейцарски франка и се ангажира да покрие първите 5 млрд. франка потенциални загуби, докато правителството ще поеме до 9 млрд. франка отгоре.

С поглъщането на Credit Suisse се създава гигантска швейцарска банка с баланс от 1,6 трилиона.

Финализирането на сделката зависи от това дали Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ ще обяви за валидно заявлението за регистрация на акциите на обединената организация.

"UBS очаква да завърши придобиването на Credit Suisse до 12 юни 2023 г. Към тази дата Credit Suisse Group AG ще бъде влята в UBS Group AG", заявиха по-рано от най-голямата швейцарска финансова институция, цитирани от Reuters.

След приключването на сделката акциите на Credit Suisse и американските депозитарни акции ще бъдат извадени от списъка на швейцарската борса SIX и нюйоркската фондова борса (NYSE), обясняват още от UBS.

UBS поглъща Credit Suisse „до 12 юни“След официалното приключване на сделката обединената група ще контролира активи на стойност 5 трилиона долара

При поглъщането акционерите на Credit Suisse ще получат по една акция на UBS за всеки 22,48 притежавани от тях ценни книжа на погълнатата финансова организация.

След официалното приключване на сделката обединената група ще контролира активи на стойност 5 трилиона долара, което ще даде на UBS за една нощ водеща позиция на ключови пазари – нещо, което иначе изисква години.

В мегабанката ще работят 120 000 души в глобален мащаб, въпреки че тя вече обяви, че в бъдеще ще съкращава работни места, „за да се възползва от синергиите и да намали разходите“.