Съветът за сигурност на ООН ще проведе първото по рода си официално обсъждане за рисковете от изкуствения интелект (AI), съобщава Reuters.

Очаква се Великобритания да призове за международен диалог относно въздействието на бързоразвиващата се технология върху световния мир и сигурност.

Тя е ротационен председател на Съвета за сигурност на ООН този месец и ще се стреми да играе водеща роля в регулирането на изкуствения интелект в световен мащаб.

По време на посещението си във Вашингтон в началото на юни министър-председателят Риши Сунак получи подкрепата на президента на САЩ Джо Байдън Великобритания да бъде домакин на срещата на върха за AI, на която ще бъдат разгледани рисковете от технологията и ще се обсъди как те могат да бъдат намалени чрез международно координирани действия.

Британският външен министър Джеймс Клевърли ще председателства дискусията във вторник, 18 юли.

Апокалипсисът с AI се отлага. Ако разберем потенциалните му рискове сегаРазбирането на опасностите от непредвидени последици ще бъде от полза за човечеството

По-рано министър-председателят Риши Сунак заяви, че Великобритания може да се превърне в световен дом на регулациите в областта на изкуствения интелект, като представи Лондон като технологичен център пред лидерите в индустрията и ги призова да разберат възможностите и предизвикателствата на изкуствения интелект.

"Възможностите са изключителни. Но ние трябва - и ще го направим – безопасно", заяви Сунак на конференцията London Tech Week преди месец.

Той допълни, че технологичният сектор е в основата на неговия приоритет за растеж на икономиката и макар да признава опасенията на служителите за работните им места, смята, че предишните технологии също са представлявали подобни предизвикателства.

Правителствата по света от месеци обмислят как да намалят опасностите от изкуствения интелект, които могат да преобразят световната икономика и да променят пейзажа на международната сигурност.

OpenAI очаква появата на свръхинтелигентен AI до края на десетилетието Компанията създава специален екип, който да управлява рисковете, свързани с подобна технология

Миналия месец генералният секретар на ООН Антонио Гутериш подкрепи предложението на някои ръководители на компании в областта на изкуствения интелект, за създаване на международен орган за наблюдение, подобен на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ).

"Тревожните сигнали за най-новата форма на изкуствения интелект - генеративния изкуствен интелект, остават без отзвук. И те са най-силни от страна на разработчиците, които са го създали. Трябва да приемем тези предупреждения сериозно.", заяви Гутериш.

Той обяви още, че планира до края на годината да започне работа по консултативен орган на високо равнище по въпросите на AI, който редовно да прави преглед на механизмите за управление и да предлага препоръки за това как те могат да бъдат приведени в съответствие с правата на човека, принципите на правовата държава и общото благо.

"Бих подкрепил идеята да създадем агенция за изкуствен интелект, вдъхновена от това, което днес представлява Международната агенция за атомна енергия.", каза генералният секретар на ООН.

Гутериш заяви, че подобен модел би могъл да бъде "много интересен", но отбеляза, че "само държавите членки могат да го създадат, а не Секретариатът на ООН".

„Кръстникът на AI” смята технологията за екзистенциален риск за човека Той не отхвърля изкуствения интелект като цяло, но призовава за емпиричен подход към неговото развитие

Базираната във Виена МААЕ е създадена през 1957 г. и насърчава безопасното, сигурно и мирно използване на ядрените технологии, като същевременно следи за евентуални нарушения на Договора за неразпространение на ядреното оръжие (ДНЯО). В нея членуват 176 държави, припомня Reuters.

Гутериш допълни още, че планира да назначи научен консултативен съвет от експерти по AI и главни учени от агенциите на ООН.

Аналогията между ядрената енергия и изкуствения интелект набира все по-голяма популярност и одобрение сред световните лидери, но според анализатори, това са много различни технологии и ядреният модел на управление не би работил добре за AI. Това казва в анализ на Кралския институт за международни отношения в Лондон Chatham House, публикуван наскоро.

Според доклада, към момента няма твърди научни доказателства за екзистенциален риск от AI. Много от опасенията остават хипотетични и отклоняват общественото внимание от вече належащите етични и правни рискове, произтичащи от новата технология и последващите от тях вреди.

Свръхзависимостта от AI, особено за критичната национална инфраструктура може да бъде източник на значителна уязвимост, но това няма да е катастрофално.

Екзистенциален риск: Защо моделът за ядрени оръжия няма да работи при AIНе може да бъде правено сравнение между тези две технологии, следователно няма как да работят по един модел

Притесненията относно по-широки, екзистенциални рискове, свързани с AI, трябва да се разглеждат внимателно, стъпка по стъпка, докато се събират и анализират доказателства. Твърде бързото пристъпване към контрол може и да навреди, смятат от Chatham House.

AI би могъл да бъде регулиран от международна агенция, но тя трябва да работи на принципите на Международната група по изменение на климата и да направи още една крачка напред към препоръката на генералния секретар на ООН за консултативен орган на високо равнище, допълват от Chatham House.

Моделите за управление на AI могат да бъдат обсъждани и чрез форуми, включително Форумите за управление на интернет (IGF), срещи в ООН, включително Глобалния цифров договор и Срещата на върха за бъдещето, както и чрез работата на пратеника на генералния секретар по технологиите.

Тези агенции и форуми представляват по-добри модели за регулиране на изкуствения интелект и биха могли да управляват по-ефективно пълния му потенциал в полза на всички, се казва още в анализа.