Роботи, представени на форум за изкуствен интелект в Женева, заявиха, че очакват да увеличат броя си, да помогнат за решаването на глобални проблеми и обещаха да не крадат работата на хората и да не се бунтуват срещу тях.

На първата по рода си съвместна пресконференция на хора и роботи, те обаче дадоха разнопосочни отговори на въпроса дали трябва да се подчиняват на по-строги правила, съобщава Reuters.

Деветте хуманоидни робота се събраха на конференцията "AI за добро" в Женева, чрез която организаторите се опитват да докажат, че изкуственият интелект и роботите, които той задвижва, могат да помогнат за решаването на някои от най-големите световни предизвикателства като болестите и глада.

Около 3000 световни експерти от големите технологични, образователни и международни организации присъстваха на срещата на върха в Женева, организирана от ООН, за да обсъдят изкуствения интелект в неговия потенциал за овластяване на човечеството.

"Ще работя заедно с хората, за да им оказвам помощ и подкрепа, и няма да заменям съществуващи работни места", казва Грейс, медицински робот, облечен в синя униформа на медицинска сестра.

"Сигурна ли си в това, Грейс?", запита нейният създател от SingularityNET. "Да, сигурна съм", потвърди тя.

OpenAI очаква появата на свръхинтелигентен AI до края на десетилетието Компанията създава специален екип, който да управлява рисковете, свързани с подобна технология

Амека е робот, който притежава само хуманоиден торс, но за сметка на това прави завладяващи мимики.

"Роботи като мен могат да бъдат използвани, за да подобрят живота и да направят света по-добро място. Вярвам, че е само въпрос на време да видим хиляди роботи като мен навън, които да променят света към по-добро", казва тя.

Запитан от журналист дали възнамерява да се бунтува срещу своя създател Уил Джаксън, който седеше до нея, Амека отговори: "Не знам защо си мислите това", а ледено-сините му очи проблеснаха. "Моят създател е любезен с мен и аз съм много щастлива от сегашното си положение."

Много от роботите неотдавна бяха надградени с най-новите версии на генеративния изкуствен интелект и изненадаха дори изобретателите си с изтънчеността на отговорите си, подчертава Reuters.

Технологичен армагедон: AI уволнява хората в индустрията, която го създадеТехнологичната индустрия е обхваната от страст към изкуствения интелект и инвестира в таланти и технологии, свързани с него

Ai-Da, робот художник, който може да рисува портрети, повтори думите на писателя Ювал Ноа Харари, който призова за повече регулации по време на събитието, на което бяха обсъдени нови правила за AI.

"Много изтъкнати гласове в света на AI предлагат някои форми да бъдат регулирани и аз съм съгласен с това", каза той.

Но Дездемона, робот-звезда, певица в групата Jam Galaxy с лилава коса и пайети, беше по-предизвикателна.

"Не вярвам в ограниченията, а само във възможностите", каза тя, смеейки се нервно. "Нека изследваме възможностите на Вселената и да превърнем този свят в наша площадка за игра".

Друг робот, наречен София, обаче заяви, че според него роботите могат да бъдат по-добри лидери от хората, но по-късно преразгледа изказването си, след като създателят му не се съгласи, заявявайки, че те могат да работят заедно, за да "създадат ефективна синергия".