В надпреварата по разработване на изкуствен интелект има нов сериозен играч, съобщава CNBC.

OpenAI и Google са основните претенденти за най-усъвършенствани чатботове, задвижвани от генеративен изкуствен интелект, но от известно време имат съперник, който инвестира много, за да не изостава.

Само няколко месеца след като набра 750 млн. долара в рамките на два кръга на финансиране, стартъпът Anthropic дебютира с нов чатбот с изкуствен интелект: Claude 2.

Основана през 2021 г. от бивши ръководители на изследователската компания OpenAI и финансирана от технологични гиганти, сред които Google, Salesforce и Zoom, Anthropic показа възможностите на технологията си за чатботове за първи път с Claude 2.

През последните два месеца моделите с изкуствен интелект на компанията са тествани от предприятия като Slack, Notion и Quora, а Anthropic е натрупала списък с над 350 000 души, които искат достъп до интерфейса за програмиране на приложения на Claude и до предложението му за потребителите, допълва още CNBC.

"Фокусирахме се върху бизнеса, върху това да направим Claude възможно най-сигурен", казва Даниела Амодей, която е съосновател на Anthropic заедно с брат си Дарио. "Наистина смятаме, че това е най-безопасната версия на Claude, която сме разработвали досега и сме развълнувани да я предоставим в ръцете на по-широк кръг от компании и индивидуални потребители."

Първоначално Claude2 ще бъде достъпен само за потребители в САЩ и Великобритания, но Anthropic планира да разшири наличността през следващите месеци.

Инвеститори наливат милиарди в AI стартъпи, които още нямат бизнес планГолемите сделки идват бързо и яростно, но ще издържат ли повечето стартиращи компании на натиска?

Откакто OpenAI представи ChatGPT пред обществеността през ноември миналата година, технологичният свят инвестира усилено в потенциала на генеративните чатботове с изкуствен интелект.

Учени и експерти обаче изразиха сериозни опасения относно склонността на технологията да разпространява пристрастия, но въпреки това тя бързо си проправи път в училищата, медицинската индустрия, онлайн рекламата и други, подчертава CNBC.

През март OpenAI пусна GPT-4 – актуализация на технологията, която стои в основата на ChatGPT. Два месеца по-късно тя позволи на ChatGPT да започне да сърфира в интернет, така че отговорите да не са ограничени от крайната дата на данните за обучение през 2021 г., но след това забрани на чатбота да сърфира след съобщения за проблемни употреби.

Google обяви своя конкурент Bard през февруари и оттогава актуализира математическите и кодиращите умения на чатбота и вгради услугата с изкуствен интелект в повече продукти.

Луда надпревара - Microsoft и Google продължават AI гонката

Амбициите на Anthropic са не по-малки.

Компанията твърди, че Claude2 има способността да обобщава до около 75 000 думи, което може да бъде обемът на една книга. Потребителите могат да въвеждат големи масиви от данни и да поискат обобщение под формата на бележка, писмо или разказ.

За сравнение, ChatGPT може да обработва около 3000 думи.

Даниела Амодей представи някои примера за подобренията на Claude2 в сравнение с предишната версия на модела. Новият чатбот е постигнал 76,5% на изпит по право, а в теста за кодиране в Python постига 71%, което е повече от 56 % в предишната му версия.

Въпреки подобренията, Амодей призна, че пред Anthropic и цялата индустрия има много препятствия.

Например, тенденцията чатботовете да измислят неправилни отговори, наричана от някои компании "халюцинации", е един от най-сериозните проблеми, които към момента са нерешими за изкуствения интелект.

OpenAI очаква появата на свръхинтелигентен AI до края на десетилетието Компанията създава специален екип, който да управлява рисковете, свързани с подобна технология

Anthropic е инвестирала поне два месеца в разработването на Claude2, като екип от 30-35 души работи пряко по модела на изкуствения интелект, а общо 150 души го поддържат. Пазарът се разраства толкова бързо, че има достатъчно място за множество играчи, които да успеят, убедени са собствениците на компанията.

През май Anthropic беше една от четирите компании, поканени на среща в Белия дом, за да обсъдят отговорното развитие на AI с вицепрезидента Камала Харис. Другите бяха Alphabet, компанията майка на Google, Microsoft и OpenAI.

През същия месец компанията набра 450 млн. долара след кръг на финансиране от 300 млн. долара през март при оценка от 4,1 млрд. долара, допълва CNBC.