Американските компании са в разгара на набиране на AI специалисти, като някои от тях са готови да плащат заплати, близки до седемцифрени суми, за да наемат най-добрите таланти, пише в анализ The Wall Street Journal.

Компании от все повече индустрии – от развлечения до производство – искат да се възползват от потенциала на изкуствения интелект, като ухажват експерти в областта на данните, машинното обучение и други квалифицирани кадри, които биха могли да участват във внедряването на AI технологията.

Надпреварата за такива служители повишава възнагражденията на техническите професионалисти и подтиква компаниите да усъвършенстват представянето си пред кандидатите.

Някои компании изграждат своя опит в областта на изкуствения интелект чрез вътрешни програми за обучение, докато наемат AI специалисти. Други казват, че са отворени за придобиване на AI стартъпи като начин за привличане на таланти, отбелязва WSJ.

Как да блеснете пред конкуренцията за работа с AI умения За да се откроите като кандидат, можете да покажете, че сте създали продукт с тази технология или че сте добавили търговска стойност за вашата компания

Заплатата като бойно поле

Осъзнавайки, че търсените специалисти по изкуствен интелект получават по няколко предложения за работа накуп, много компании обявяват шестцифрени заплати заедно с бонуси, включително акции, за да привлекат опитни хора, казват експерти по подбор на персонал.

Платформата за онлайн запознанства Hinge, част от Match Group, рекламира позицията вицепрезидент по изкуствен интелект, която идва с основна заплата от $332 000 до $398 000 годишно.

Позицията вицепрезидент на звено AI и машинно обучение в Upwork, която управлява пазар за служители на свободна практика и други професионалисти, идва с годишна заплата от $260 000 до $437 000.

Междувременно старши мениджър по приложни науки и генеративен AI в Amazon може да поиска заплата от $340 300, посочва още WSJ.


Забравете ценза, опита и уменията. Размерът на заплатата ще зависи от AIАко преминат към по-високоинтелектуални роли или увеличат производителността си с AI, работниците може да очакват по-високи заплати

„Опитваме се да наемем служители, но това е горещ пазар“, казва пред изданието Крис Тод, главен изпълнителен директор на софтуерната компания UKG, която търси мениджър на висше ниво, който да отговаря за стратегията ѝ в областта на генеративния AI. Компанията също така планира да преквалифицира съществуващите инженери, за да работят върху такива продукти.

Работодателите казват, че се наблюдава нарастване на заплащането, защото наличното предлагане на практикуващи AI не отговаря на търсенето, особено за позиции на средно и по-високо ниво.

За съжаление пазарът не разполага с хиляди допълнителни AI магьосници, продуктови мениджъри и всякакви други разработчици, отбелязва Пол Грос, партньор в компанията за набиране на кадри на мениджърско ниво Leathwaite.

Заплатите за ролите, изискващи AI умения, варират в зависимост от необходимия опит и компанията, която наема. Общото възнаграждение, което обикновено включва бонуси и субсидии, базирани на акции, може да направи възнаграждението много по-високо от вече посочените.

Позицията продуктов мениджър за платформа за машинно обучение в Netflix може да донесе общо годишно възнаграждение до $900 000. Обявата за тази работа беше широко разпространявана в социалните мрежи миналия месец на фона на стачката на холивудски актьори и сценаристи, припомня WSJ.


Технологичен армагедон: AI уволнява хората в индустрията, която го създадеТехнологичната индустрия е обхваната от страст към изкуствения интелект и инвестира в таланти и технологии, свързани с него

За не всички позиции обаче заплащането е толкова добро. Хората с т. нар. роля промпт-инженер, която е все по-често срещана, получават около $130 000 годишно, според Willis Towers Watson, компания за проучвания на възнагражденията. Работата на продуктов инженер на проекти, свързани с машинно обучение, идва със средна обща заплата от $143 589, според WTW.

Предизвикателство за много работодатели е, че AI талантите са търсени от компании във все повече сектори.

Walmart например търси човек за своя AI екип, предлагайки заплата от $168 000 до $252 000 годишно. Procter & Gamble в Синсинати търси инженер по изкуствен интелект с посочена основна годишна заплата от $110 000 до $132 000. Goldman Sachs търси същия специалист, предлагайки от $150 000 до $250 000 плюс бонус.


AI - между автоматизацията на работни места и създаването на новиУправлението на задачите е една от най-обещаващите функции на AI, но технологията не премахва нуждата от хора

Какво искат компаниите от AI специалистите – и обратното

Михир Шах, съизпълнителен директор на технологичния отдел в JLL, огромна компания в областта на търговските недвижими имоти, която също набира AI кадри, казва за WSJ, че за кандидатите е важно освен заплащането и какъв е смисълът от работата им.

По думите му разговорите често протичат така: „Вижте, аз съм инженер по изкуствен интелект. Очевидно съм гореща стока. Защо трябва да вляза в имотния сектор и JLL? Какво въздействие ще имам?“

Отговорът на Шах е, че компанията разполага с трупани десетилетия данни за имоти, които могат да бъдат използвани за обучение на сложни AI модели, за да помогнат във всичко - от пестене на енергия в сградите до определяне на цените на търговските имоти.

Много от кандидатите, интервюирани за работа в Accenture, която планира да наеме над хиляда нови AI специалисти през следващата година, казват, че имат няколко оферти. „Всички наемат такива таланти“, казва пред WSJ Лан Гуан, главен AI директор на компанията, новосъздадена позиция, която беше обявена миналия месец.

Според Гуан хората, от които компанията има нужда, трябва да съчетават опит в индустрията със солидно разбиране на инженерството, програмирането, математиката и статистиката, необходими за работата с AI. Отворените позиции в Accenture в САЩ са за напреднали изследователи в AI сферата с посочен диапазон на заплащане от $131 100 до $338 300 в някои щати.


Лов за таланти: Малките компании са големият печеливш от масовите уволненияМного технологични служители са по-отворени отвсякога за позиция в индустрия, която иначе дори не биха обмислили

В същото време някои компании възнамеряват да обучат вече наети служители да поемат работа по проекти, свързани с изкуствен интелект, защото има твърде малко служители на средно или висше ниво с желаните умения, каза Виней Менон, партньор в консултантската компания Korn Ferry и глобален ръководител на нейната AI стратегия.

Бил Макдермот, главен изпълнителен директор и председател на технологичната компания ServiceNow, обмисля друга стратегия: придобиването на малки компании, които имат AI изследователи, специалисти по данни и други експерти. ServiceNow придоби Element AI през 2020 г., а наскоро купи и друга компания за AI - G2K.

AI талантите се намират трудно, не само защото са скъпи. Всъщност те избират компанията, а не тя тях, по думите на Макдермот. „Те искат да се присъединят към компания, в която не само могат да просперират финансово, но и да работят върху неща, които наистина ги вдъхновяват.“