Дискусиите за изкуствения интелект, който ще замени човешката работна сила, стават все по-разпалени през последните седмици.

Според експерти обаче, има някои професии, които AI няма начин да заеме - поне за известно време, пише BBC.

От началото на индустриалната революция съществуват заплахи, че новите машини - от механизирани тъкачни станове до микрочипове - ще изместят работните места на хората.

В по-голямата си част, ние надделяваме.

Сега, с повсеместното разпространение на изкуствения интелект на хоризонта, заплахата започва да се осъзнава: роботите наистина са тук, за да ни вземат работни места.

В доклад на Goldman Sachs от март 2023 г. се оценява, че AI, способен да генерира съдържание, може да върши една четвърт от цялата работа, която в момента се извършва от хората.

В доклада се отбелязва още, че в Европейския съюз и САЩ 300 милиона работни места могат да бъдат загубени заради автоматизацията. И това може да бъде ужасно, казва Мартин Форд, автор на книгата "Правилото на роботите: как изкуственият интелект ще промени всичко".

"Не става дума само за отделни хора, а за доста системни проблеми", казва той. "Това може да се случи на много служители, доста внезапно, потенциално по едно и също време. И ще има последици не само за тези хора, но и за цялата икономика."

За щастие, не всички новини са лоши.

Експертите предупреждават с една уговорка: все още има неща, на които AI не е способен - задачи, които изискват ясно изразени човешки качества, като емоционална интелигентност и нестандартно мислене.

А преминаването към длъжности, които съсредоточават тези умения, може да намали вероятността да бъдем заменени. "Мисля, че в обозримо бъдеще ще има три категории професии, които ще бъдат относително изолирани", смята Форд. "Първата ще бъде работата, която е наистина творческа, а не по шаблон; тази, която наистина предлага нови идеи и създава нещо ново."

Това не означава непременно, че всички професии, които се считат за "творчески", са защитени.

Всъщност професии, свързани с графичния дизайн и визуалното изкуство, могат да бъдат сред първите, които ще изчезнат; основни алгоритми могат да насочат бот да анализира милиони изображения, което позволява на изкуствения интелект да овладее естетиката мигновено.

Но има известна сигурност и в други видове творчество, казва Форд: "в науката, медицината и правото... хората, чиято работа е да измислят нова правна стратегия или бизнес стратегия. Мисля, че там ще продължи да има място за човешките същества".

Колко скоро AI ще започне да уволнява хората?Предстои огромна трансформация в икономическата сфера и в начина, по който се полага труд

Втората изолирана категория, продължава той, са професиите, които изискват сложни междуличностни отношения.

Той посочва медицинските сестри, бизнес консултантите и разследващите журналисти. Това са професии, "при които е необходимо много дълбоко разбиране на хората. Мисля, че ще мине много време, преди изкуственият интелект да има способността да взаимодейства по начини, които наистина изграждат взаимоотношения", убеден е Форд.

Третата безопасна зона според него "са работни места, които наистина изискват мобилност, сръчност и способност за решаване на проблеми в непредсказуема среда".

В тази област попадат много професии в областта на търговията - например електротехници, водопроводчици, заварчици и други подобни.

"Това са професии, при които постоянно се сблъсквате с нови ситуации. Те вероятно са най-трудни за автоматизиране. За да се автоматизират такива работни места, ще ви трябва робот от научната фантастика, като от "Междузвездни войни", допълва експертът.

Въпреки че хората вероятно ще останат на работните места, които попадат в тези категории, това не означава, че тези професии са напълно изолирани от възхода на AI.

„Кръстникът“ на AI д-р Хинтън предупреждава за опасностите от технологията75-годишният д-р Джефри Хинтън обяви, че напуска Google, като каза, че сега съжалява за работата си

Всъщност, казва Джоан Сонг Маклафлин, доцент по икономика на труда в Университета в Бъфало, САЩ, повечето работни места, независимо от индустрията, имат аспекти, които вероятно ще бъдат автоматизирани от технологията.

"В много случаи няма непосредствена заплаха за работните места, но задачите ще се променят. Човешките работни места ще се фокусират върху междуличностни умения. Лесно е да си представим, че например изкуственият интелект ще открива ракови заболявания много по-добре, отколкото медиците. Предполагам, че в бъдеще лекарите ще използват тази нова технология. Но не мисля, че цялата им роля ще бъде заменена."

Според нея, макар роботът може привидно да се справя по-добре с откриването на рака, повечето хора все пак ще искат лекар - истински човек, да им съобщи диагнозата.

Това важи за почти всички професии и затова развиването на тези ясно изразени човешки умения може да помогне на хората да се научат да вършат работата си заедно с изкуствения интелект.

Професорът посочва пример с банковите касиери, които някога е трябвало да бъдат много точни броячи на пари. Сега тази задача е автоматизирана, но все още има място за касиера.

"Задачата за броене на пари е остаряла заради машината. Но сега касиерите са по-фокусирани върху общуването с клиентите и въвеждането на нови продукти. Социалните умения са станали по-важни."

Ако програмистите станат кентаври: Ще замени ли AI най-търсените таланти?Какво ще стане, ако в крайна сметка AI поеме всичко, което обичаме в работата си

Важно е да се отбележи, според Форд, че висшето образование или високоплатената позиция не са защита срещу поглъщането на AI.

"Може да смятаме, че човекът на работа с бяла якичка е по-високо от този, който си изкарва прехраната с шофиране на автомобил. Но бъдещето на служителя с бяла якичка е по-застрашено от шофьора на Uber, защото все още нямаме самоуправляващи се автомобили, а AI със сигурност може да пише доклади. В много случаи по-образованите работници ще бъдат по-застрашени, отколкото дори най-ниско образованите работници. Помислете за човека, който работи по почистването на хотелски стаи - наистина е трудно да се автоматизира тази работа."

Накратко, обобщава BBC, търсенето на нови работни позици в динамична, променяща се среда, която включва непредсказуеми задачи, е добър начин да се предотврати загубата на места заради AI. Поне за известно време.