34-годишният Алексей Савро в Канзас Сити е работил какво ли не от началото на трудовия си стаж.

Правил е сандвичи за бързо хранене. Бил е портиер и сметоизвозвач. Работил е и като технически озвучител в театър.

В наши дни обаче работата му е по-малко практична. Той е обучител по изкуствен интелект, разказва CNBC.

Савро е част от скрита армия наемни работници, които извършват задкулисна работа по обучението на системите за изкуствен интелект как да анализират данни, за да генерират текстове и изображения, които са впечатлили хората, използващи популярни продукти като ChatGPT.

За да подобри точността на AI, той поставя тагове на снимки и прогнозира какъв текст трябва да генерират приложенията след това.

Заплащането е минимум 15 долара на час, без осигуровки.

Извън светлините на прожекторите, през последните няколко години Савро и други негови колеги са прекарали безброй часове в обучение на системите на OpenAI, за да дават по-добри отговори в ChatGPT.

Тяхната обратна връзка запълва спешна и безкрайна нужда на компанията и нейните конкуренти в областта на изкуствения интелект: предоставяне на пасажи от изречения, ключови думи и всякаква друга информация, които служат като данни за обучение.

"Ние сме грубите работници, но без нас нямаше да има езикови системи с изкуствен интелект", казва Савро, който е работил за технологични стартъпи, включително OpenAI, компанията от Сан Франциско, която пусна ChatGPT през ноември и предизвика сензация в областта на генеративния изкуствен интелект.

"Можете да проектирате всички невронни мрежи, които искате, да привлечете всички изследователи, които искате, но без етикетиращи устройства няма да имате ChatGPT. Нямате нищо", казва Савро.

Този вид работа е много важна, но често пренебрегвана в областта на изкуствения интелект, където привидната магия на новата технологична граница може да засенчи труда на наемните работници.

"Пропускаме важен детайл от историята: че напредъкът на тези технологии зависи в огромна степен от човешка работна сила", обяснява Сонам Джиндал, ръководител на програмата за AI, труд и икономика в Партньорство за изкуствен интелект – организация с нестопанска цел от Сан Франциско, която насърчава изследванията и образованието в областта на изкуствения интелект.

Google планира да направи търсенето по-„лично“ с AI чат и видеоклиповеПромените имат за цел да отговорят на заявки, на които не може лесно да се отговори чрез традиционните уеб резултати от „10 сини връзки“

В продължение на десетилетия технологичната индустрия е разчитала на труда на хиляди нискоквалифицирани и по-нископлатени работници, за да изгради своите компютърни империи: от операторите на перфокарти през 50-те години на миналия век до по-новите изпълнители на Google, които се оплакват от второкласен статут, включително жълти значки, които ги отличават от служителите на пълно работно време.

Онлайн работата чрез сайтове като Amazon Mechanical Turk стана още по-популярна в началото на пандемията.

Сега процъфтяващата индустрия на изкуствения интелект следва подобен сценарий.

Работата се определя от нейния несигурен характер, при поискване, като хората се наемат на граждански договори или директно от дадена компания, или чрез доставчик от трета страна, специализиран в сезонна работа или аутсорсинг.

Обезщетения като здравна осигуровка са редки или изобщо не съществуват, което води до по-ниски разходи за технологичните компании, а работата обикновено е анонимна, като всички заслуги са на ръководителите на технологичните стартъпи и изследователите.

Партньорството за изкуствен интелект предупреди в доклад от 2021 г., че предстои рязко нарастване на търсенето на така наречената "работа по обогатяване на данни". Организацията препоръча на индустрията да се ангажира със справедливо възнаграждение и подобрени практики, а миналата година публикува насоки, които компаниите по желание могат да следват.

DeepMind, дъщерно дружество за изкуствен интелект на Google, засега е единствената технологична компания, която публично се ангажира с тези насоки.

Основателят на DeepMind: AI на човешко ниво е като да скочим до Луната Сложните езикови модели LLM, макар и впечатляващи, са на светлинни години от AGI

"Много хора признаха, че това е важно. Предизвикателството сега е да накараме компаниите да го направят", каза Джиндал.

"Това е нова работа, която се създава от изкуствения интелект. Имаме потенциал да бъде висококачествена работа и работниците, които я вършат, да бъдат уважавани и ценени за приноса им към осигуряването на този напредък.", допълва тя.

В Найроби, Кения, повече от 150 души, които са работили по AI за Facebook, TikTok и ChatGPT, гласуваха да създадат профсъюз, позовавайки се на ниското заплащане и психическото натоварване на работата, съобщи списание Time. Facebook и TikTok не отговарят на молбите за коментар, а от OpenAI отказват такъв, съобщава CNBC.

Засега работата по договор за изкуствен интелект не е вдъхновила подобно движение в САЩ сред американците, които тихо създават системи за изкуствен интелект дума по дума.

„Кръстникът“ на AI д-р Хинтън предупреждава за опасностите от технологията75-годишният д-р Джефри Хинтън обяви, че напуска Google, като каза, че сега съжалява за работата си

Савро, който работи от дома си на лаптоп, започва да се занимава с AI на договор, след като вижда обява за работа в интернет. Заедно с предишната си работа във веригата за сандвичи Jimmy John's, той смята, че работата му е помогнала да се измъкне от капана на ниските доходи. Сумата от 15 долара на час е повече от минималната работна заплата в Канзас Сити.

В обявите за работа за изпълнители на изкуствен интелект се споменава както за очарованието на работата в една авангардна индустрия, така и за понякога изтощителния характер на работата.

В обява на Invisible Technologies, агенция за временна заетост, за "усъвършенстван обучител на данни за изкуствен интелект" се отбелязва, че работата ще бъде начална и заплащането ще започва от 15 долара на час, но също така, че тя може да бъде "полезна за човечеството".

"Мислете за това като за учител по езиково изкуство или личен наставник за някои от най-влиятелните технологии в света", се казва в обявата. В нея не се назовава клиентът на Invisible, но се казва, че новият служител ще работи "в рамките на протоколи, разработени от водещите световни изследователи на изкуствения интелект". Invisible не отговори на искането за повече информация за обявата.

Няма окончателни данни за това колко служители са наети за компании, работещи с изкуствен интелект, но това е все по-често срещана форма на работа по света.

През януари списание Time съобщи, че OpenAI е разчитала на нископлатени кенийски работници, за да маркират текстове, които включват реч на омразата или сексуално насилие, така че нейните приложения да могат по-добре да разпознават токсичното съдържание сами.

OpenAI е наела около 1000 дистанционни изпълнители на места като Източна Европа и Латинска Америка, за да маркират данни или да обучават софтуера на компанията на задачи по компютърно инженерство, съобщи през януари онлайн изданието Semafor.

Ако програмистите станат кентаври: Ще замени ли AI най-търсените таланти?Какво ще стане, ако в крайна сметка AI поеме всичко, което обичаме в работата си

OpenAI все още е малка компания, с около 375 служители към януари, заяви главният изпълнителен директор Сам Алтман в Twitter, но този брой не включва изпълнителите и не отразява пълния мащаб на нейните амбиции.

Говорител на OpenAI заяви пред CNBC, че никой не е на разположение, за да отговори на въпроси относно използването на наемници за обучение на изкуствен интелект. Работата по създаване на данни за обучение на модели на AI не винаги е лесна за изпълнение, а понякога е достатъчно сложна, за да привлече бъдещи предприемачи в областта.

22-годишният Джейтин Кумар от Остин, Тексас, казва, че е работил по договор за изкуствен интелект в продължение на една година, откакто е завършил колеж с диплома по компютърни науки, и това му дава представа накъде ще се насочи технологията за генеративен изкуствен интелект в близко бъдеще.

"Това, което ви позволява, е да започнете да мислите за начини за използване на тази технология, преди тя да се появи на публичните пазари", каза Кумар. Той също така работи по собствения си технологичен стартъп Bonsai, който създава софтуер за подпомагане на болничното фактуриране.

Кумар обяснява, че основната му работа е генериране на подканващи съобщения: участие в разговор с технология за чатботове, което е част от дългия процес на обучение на системи с изкуствен интелект. Задачите стават все по-сложни с натрупването на опит, казва той, но в началото са били много прости.

"На всеки 45 или 30 минути получавахте нова задача, която генерираше нови подсказки. Задачите могат да бъдат толкова прости, като например: "Коя е столицата на Франция?", допълва младежът.

Кумар е работил с около 100 други изпълнители по задачи за генериране на данни за обучение, коригиране на информация и прецизиране на модела чрез даване на обратна връзка за отговорите.

ChatGPT За обучението на GPT-3 Microsoft може да е консумирал невероятните 700 000 литра вода

Други наемни служители се занимават с "маркирани" разговори: четат примери, подадени от потребители на ChatGPT, които по една или друга причина са докладвали отговора на чатбота обратно на компанията за преглед. Когато постъпи маркиран разговор, той се селектира според вида на съответната грешка и след това се използва при по-нататъшното обучение на моделите на AI.

В началото всичко за Кумар е започнало като начин да помага на OpenAI и да научава за съществуващите нови технологии. Днес обаче, той вижда бъдещето си пряко свързано с тази работна позиция, допълва CNBC.